Επιτρέπεται να δίνουμε ημερομηνίες τέλους?
Σελίδα 4 από 4
Σελίδα 4 από 4 • 1, 2, 3, 4
Απ: Επιτρέπεται να δίνουμε ημερομηνίες τέλους?
vas019 έγραψε:Ιωαννης Χρυσοστομος
Ο Ιερος ανδρας της χριστιανικης μας παραδοσης με το ιδιαίτερο ρητορικό χάρισμα, υποστηρίζει τις μη στατικές διαχρονικές ερμηνειες στις προφητείες. Προτείνει να ψαχνει κανεις βασανιστικα και με ακριβεια, οπότε στο μελλον θα μπορει να ανακαλυψει με τους συσχετισμους μεταξυ χρονου και Γραφών προσθετες επιβεβαιωσεις και γνωσεις: “Καὶ ὁ ἀντιλέγων ὑπὲρ τούτων, βασανιζέτω τὰ εἰρημένα, καὶ εὑρὼν ἀληθῆ (εὑρήσει γὰρ πάντως), ἀπὸ τῶν παρελθόντων καὶ τοῖς μέλλουσι πιστευέτω, καὶ πάντα ἐξεταζέτω μετὰ ἀκριβείας, καὶ ὄψεται τῶν πραγμάτων τὸ τέλος μαρτυροῦν τῇ τῆς προφητείας ἀληθείᾳ.”
Εξεταζοντας προσεκτικα τα σχετικά λογια του μεγαλυτερου γνωστου χριστιανου ρητορα και παναξιου Ιεραρχη μας, θα δούμε οτι διαφορες ερμηνευτικές προσπάθειες απομονώνουν μερικες εκφράσεις και τις κρινουν ασυναρτητα απο το υπολοιπο νοημα αλλων λογων του ιδιου συγγραφέα, αλλων Αγιων αλλα και εκτος χριστιανικού πνευματικού πλαισιου κατα περιπτωσεις.
Δημιουργουν ετσι προβλημα αντιφασης του ιδιου προσωπου αλλα και μεταξύ μεγαλων Αγιων και ορθοδοξης παραδοσης και διδασκαλιας.
Μερικοί βλέπουν μονο οτι θελουν να δουν, πολυ επιλεκτικά και χωρις συναφεια, παιδιαστικα θα λεγαμε. Απομονώνουν λεξεις και προτάσεις που προσδιοριζουν το νοημα και την εκταση των λεγομένων και διαστρεβλωνουν την πραγματικοτητα. Αυτη ειναι αιρετικη τακτική. Έτσι για παράδειγμα κάποιος αναφερομενος στο “δηλῶνὡς ἀθρόον ἥξει, καὶ ἀπροσδοκήτως, καὶ τῶν πλειόνων τρυφώντων."1 λέει: “ερμηνεύοντας τα λόγια του Χριστού , αναφέρει ότι η Δευτέρα Παρουσία θα έρθει αιφνιδίως και απροσδόκητα.”2 .Φαινομενικά καλη απόδωση, αλλα διαφευγει μια τουλαχιστον λεπτομέρεια στην ιδια παραγραφο. Για ποιους αναφέρεται; Για την πλειοψηφία του κόσμου. Πως φαινεται αυτό; Φαινεται από το οτι στην ιδια προταση αναφερεται η κατασταση των πολλων που ειναι ανυποψιαστοι, αλλά και απο τα προηγούμενα που περιγράφει τον συσχετισμό με τις ημέρες του Νώε και μιλάει για τους ανυποψιαστους και οχι για τους πιστους στον Νωε που ήξεραν περισσοτερα. Ο Θεος σταδιακα ειδοποιησε τον Νωε για το πότε να μπει στην κιβωτό, κατι που δεν ηξερε με λεπτομέρεια αρχικά, αλλα οταν πλησιασε ο καιρος του κατακλυσμού, ο χρονος με την βοηθεια του Θεου εγινε σαφέστερος.
Το οτι ο Αγιος μιλάει κυρίως και περι της πλειονοτητας των αποστατημενων ανθρωπων για τους οποιους και θα ερθει σιγουρα ξαφνικά η Θεική Παρουσια, διαφαινεται απο αλλα σχετικά σημεια σε συνδεση με την κιβωτό: “ οὐδὲ αἰσθήσονται τοῦ φόβου τῶν ἐσομένων”3 και ακολουθεί η αναφορική παρομοίωση του Παυλου με τον πόνο που θα προκαλεσει σε αυτούς: “Ὥσπερ ἡ ὠδὶν τῇ ἐν γαστρὶ ἐχούσῃ,οὕτως αὐτοῖς παραστήσεται τὰ φοβερὰ”3.
Το απροσδόκητο της γένας χρησιμοποιειται4 επίσης για να δειχτει το απροσδοκητο της Β' παρουσιας, οχι μονο για τους απίστους αλλα και για μερίδα χριστιανών, που για διαφορους λογους δεν θα μαθουν ή δεν θα πιστεψουν την ακριβή ημέρα του τέλους. Παρολα αυτα, με την παρομοιωση αυτή, ο Αγιος κάνει σαφές οτι οι αληθινοι χριστιανοι και λογω των γεγονοτων, θα ξέρουν οτι η νεα αιωνια μερα ειναι σχεδόν έτοιμη να γεννηθει: “τῇ κυούσῃ, φησὶν, οὐκ ἐφίσταται ἀδήλως· οἶδε γὰρ ὅτι μετὰ ἐννέα μῆνας”.
Ενω κανει την παρομοιωση οτι απο τους πονους και τα αλλα τεκμηρια, ξερουμε ποτε περιπου μια γυναικα θα γεννησει, αλλα παρολα αυτα μπορει να ειναι επταμηνος ή ενιαμμηνος τοκετος, απο την αλλη αποσαφηνιζει για ποιους ισχυει κυρίως. Για τις ψυχες της ανθρωποτητας που ειναι “ παίζουσα, γελῶσα, οὐδὲν ὅλως προορωμένη”, για αυτους που θα ξαφνιαστουν ολοκληρωτικα. Για αυτους που ενω θα βλεπουν τα συνεχη προβληματα και παρακμη, εν τουτοις θα ειναι στον κοσμο τους ο οποιος θα διακοπει αποτομα: “ τῆς ὀδύνης πικρόν”.
Επισης εδώ δηλωνεται η μοναδικη περιπτωση που αφηνει το “παραθυρο” της κολοβωσης των ημερων, δηλαδη ο Κυριος να περικοψει ακομα και αυτες τις δηλωμενες μερες του αντιχριστου στην Αποκάλυψη: “τοῦ Ἀντιχρίστου λέγω, οὔτε τὴν ἡμέραν ἐκείνην φησὶν, ὅτι σημεῖον ἔσται τῆς παρουσίας τοῦ Χριστοῦ, ἀλλ' ὅτι ὁ Χριστὸς οὐχ ἕξει σημεῖον”4. Μονο τοτε δικαιολογειται το απολυτα αιφνιδιαστικό. Διοτι σε διαφορετικη περίπτωση θα ειναι γνωστές οι ημέρες εαν καποιος μετρησει, με την προυποθεση οτι θα γινει αντιληπτή η ακριβης ημέρα έναρξης της βασιλειας του ανομου. Φυσικά κατι τετοιο δεν υποστηριζεται απο αλλους Αγίους απο όσο ξέρουμε και επίσης έρχεται σε αντιπαράθεση με την Γραφή οπου δινονται σημεια. Ετσι ειμαστε επιφυλακτικοι και επισης πιστευουμε οτι ειναι υπερβολικη εκφραση του Αγίου για να δώσει εμφαση στα υπολοιπα με την γεννα. Εκτος εαν ο Αγιος υπονοει οτι θα γινουν ολα την ιδια ημέρα. Επίσης, οπως θα δουμε, υπαρχει και το θεμα της θεικης σκοπιμοτητος. Δηλαδή να κρατηθει και να αποδοκιμαστει, κατα το δυνατον, οποιαδηποτε ακαιρη αναζητηση στον καιρο που δεν εχει ακομα συμπληρωθει ο καιρος των εθνων.Το μεσον δηλαδη που και ο Αγιος εντοπισε τον διαχωρισμό5. Αυτη η διδασκαλια του Αγίου λοιπόν εξυπηρετει αψογα το Θείο θέλημα, ειδικα την εποχη που γραφτηκε:“ βουλόμενος ἐναγωνίους εἶναι διηνεκῶς”6. Διοτι ετσι και αλλιως ο Αγιος οπως και αλλοι Αγιοι, η Γραφή αλλα και η Ιερά παραδοση με τις σταδιακες αποκαλυψεις, μας οδηγουν στο ορθοδοξα εξαγόμενο συμπέρασμα περι σταδικακής γνώσης και προσαρμογής στα χρονικα δεδομένα. Αυτο δεν ειναι προτωγνωρο στην Εκκλησια , αλλα η μη κατα λέξη εφαρμογή του πηδαλίου στις αμαρτιές μας, δειχνει έμπρακτα την οικονομία του Θεού.
"Εἰ ᾔδεσαν οἱ πολλοὶ πότε ἀποθανοῦνται,πάντως ἂν κατ' ἐκείνην τὴν ὥραν ἐσπούδασαν. γʹ. Ἵν' οὖν μὴ ἐκείνην μόνον σπουδάζωσι, διὰ τοῦτο οὐ λέγει οὔτε τὴν κοινὴν, οὔτε τὴν ἑκάστου, ἀεὶ αὐτοὺς βουλόμενος τοῦτο προσδοκᾷν, ἵνα ἀεὶ σπουδάζωσι. Διὸ καὶ τῆς ἑκάστου ζωῆς τὸ τέλος ἄδηλον ἐποίησεν. Εἶτα ἐκκεκαλυμμένως ἑαυτὸν Κύριον ὀνομάζει, οὐδαμοῦ οὕτω σαφῶς εἰπών."7
Δυο σημεια αξιζουν προσοχής. Πρωτον οτι δεν μιλάει για όλους αλλα για τους πολλους, κανοντας σαφη διαχωρισμο εδω οτι οι κυριολεκτικες ερμηνείες γενικου κανονα δεν πρεπει παντοτε να απολυτοποιουνται οταν δεν εχουν ισχυρη και σαφη υποστηριξη απο το νοημα των λογων και αλλων Αγιων. Ετσι πραγματι υπαρχουν οι αγιες εξαιρέσεις που γνωριζουν περι της ωρας τους. Αυτο διοτι εχουν τελειωσει την σπουδή τους πλεον στο θεικο πανεπιστημιο της αρετής, συνεπως δεν ισχυει για αυτους οτι ισχυει για τους αλλους ως προς την Θεια θέληση. Οχι μονο αυτό αλλα εδω βλεπουμε μια καθαρη δήλωση. Επιθυμει να εχουν οι ανθρωποι την συνεχή προσδοκία του τελους. Σε οποιαδηποτε αλλη εποχή, μια μακρινη ημερομηνία, θα εθετε στο περιθώριο αυτο το συνεχες κινητρο οπως σωστα λεει ο Αγιος. Οχι ομως και στην τελευταια γενιά, οταν πια οντως θα πλησιαζει η κοινη ώρα. Αντιθετα, η συνειδητοποιηση σε εποχη αποστασιας θα εχει ευεργετικα αποτελεσματα, ενω δεν θα αλλοιώσει την βουληση του Θεου ως προς την προσδοκια των ανθρωπων. Ειναι σημαντικη αυτη η επισήμανση, διοτι βγαζει στο περιθωριο οποιαδηποτε ρητορικη περι διαχρονικης ισχυος της απαγορευσης. Επισης, ακομα και με την υποθετικα γνωστη ημερομηνια του κοινου τελους, παλι “ἑκάστου ζωῆς τὸ τέλος ἄδηλον”. Δεν αλλαζει λοιπον τιποτα απο τον βασικο σκοπο του Θεου οσον αφορα την βουληση του, απλα μεταβαλονται οι παραμετροι λογω χρονου. Τελος το οτι δεν λεει καθαρα τον Εαυτο του Κυριο, ενω ολοι το ξερουμε, μπορει ευκολα να παρομοιαστει με το οτι η τελευταια γενια μπορει να ξερει την ημερομηνια η εστω την κοντινη ημέρα η ετος, ακόμα και εαν δεν ειναι ρητως δηλωμενη. Αυτο αλλωστε δινει και σκοπό στην φραση εκει που ειναι:“ἑαυτὸν Κύριον ὀνομάζει, οὐδαμοῦ οὕτω σαφῶς”.Για να συνειδητοποιησουν πολλοι οτι υπάρχει γνωση που απορρεει απο συμφραζομενα και δεν μπορει να αμφισβητηθει.
Αλλωστε ο Αγιος πιστευε πολύ στην προσεκτικη μελέτη και τα κρυφά νοήματα των Γραφών και Ιερών κειμένων, καθώς και στην εξαγωγη χρονικών πληροφοριών8: “οὐδὲ τὸν χρόνον ἀπεσιώπησεν, ἀλλὰ καὶ αὐτὸν δῆλον ἡμῖν ἐποίησε,λανθανόντως μὲν”. Αυτο φυσικα αφαιρει τα ανάλογα παιδαριωδη επιχειρηματα που ακουγονται απο ημιμαθεις και ραθυμους στην Ιερα μελετη, που θελουν να εχουν να εχουν και γνωμη επι παντος επιστητου. “Δεν ασχολούνται οι άγιοι με χρόνους” και “αστήρικτοι οι αγιογραφικοί χρονολογικοί συσχετισμοί”.
Τι έκανε ο Χριστος συμφωνα με την ερμηνεια του Αγίου; “πάντα εἰπὼν, καὶ τοὺς χρόνους, καὶ τοὺς καιροὺς, καὶ ἐπ' αὐτὰς τὰς θύρας ἀγαγὼν”9. Εβαλε νοητικές πύλες λοιπον ο Θεος επι των γενικών χρονικών πληροφοριών των σημειων του τέλους.
“Διά τοι τοῦτο πάντα εἰπὼν, καὶ τοὺς χρόνους, καὶ τοὺς καιροὺς, καὶ ἐπ' αὐτὰς τὰς θύρας ἀγαγὼν, (Ἐγγὺς γάρ ἐστιν ἐπὶ θύραις, φησίν·) ἀπεσίγησε τὴν ἡμέραν. Εἰ μὲν γὰρ ἡμέραν ζητοίης καὶ ὥραν, οὐκ ἀκούσῃ παρ' ἐμοῦ,φησίν· εἰ δὲ καιροὺς καὶ προοίμια, οὐδὲν ἀποκρυψάμενος ἐρῶ πάντα σοι μετὰ ἀκριβείας.(τοῦτο γὰρ τῆς συκῆς ἐδήλωσεν ἡ παραβολή·) καὶ ἐπὶ τὰ πρόθυρά σε ἤγαγον αὐτά. εἰδὲ μὴ ἀνοίγω σοι τὰς θύρας, καὶ τοῦτο συμφερόντως ποιῶ.”9
Ειπε και τους χρονους και τους καιρους και σε αυτους στηριξε τις θυρες της γνωσης της ημερας. “Αν ζητησεις απο εμενα δεν θα στα πω. Τα προοιμια ομως θα στα πω με λεπτομερεια. Το οτι δεν σου ανοιγω τις θυρες, για το συμφερον σου το κανω.”9. Οι κλειστες θυρες που δεν ανοιγει ειναι η αποκρυψη της ακριβειας της ημέρας (“γάρ ἐστιν ἐπὶ θύραις “). Εδω ειναι το κλειδι της κατανοησης. “ἡμέραν ζητοίης καὶ ὥραν, οὐκ ἀκούσῃ” και “μὴ ἀνοίγω σοι τὰς θύρας,” αναφερονται στο ιδιο πραγμα: στην αποκρυψη του ακριβους χρονου που θα ανοιξουν οι “θύραις” κατα την Β'Παρουσία. Αλλα αυτες τις θυρες τις εχει συνδεσει με τους χρονους και τους καιρους των προοιμιων που ανοιξαν με “τῆς συκῆς ἐδήλωσεν”. Δηλαδη χωρις τους καιρους και πριν απο αυτους, κανεις δεν μπορουσε να ορισει με ακριβεια στο ποτε ερχεται η μεγαλη ημερα - ημερομηνία κατα κυριολεκτική έννοια- της Χριστιανοσυνης. Η διαφορα και η συνδεση ειναι εμφανεστατη απο την συνολικη παραγραφο. Το αληθινο νοημα δεν κρυβεται σε μια αποκομενη προταση αλλα στην λεπτομερη αναζητηση, αντιπαραθεση και εξαγωγη των νοηματων απο πολλα σημεια.
Πότε λοιπόν λεει ο Αγιος οτι οριζεται το συντομο διάστημα και πανω σε αυτο μπορουν πλεον να φανουν καθαροτερα η να ανοιξουν ισως οι πυλες της γνωσης της ημερομηνίας;
“τὸν μέσον ἅπαντα χρόνον παρελθὼν, τὸν ἀπὸ τῆς ἁλώσεως τῶν Ἱεροσολύμων ἕως τῶν προοιμίων τῆς συντελείας, λέγει τὸν ὀλίγῳ πρὸ τῆς συντελείας.”5. Στον λιγο χρονο προ της συντελείας, στους εσχατους αληθινους συγκεκριμενους καιρους, που διαχωρίζεται πλεον ως ειδική περιπτωση και προσδιοριζεται ως τετοιος απο τον Αγιο, “τοὺς καιροὺς, καὶ ἐπ' αὐτὰς τὰς θύρας ἀγαγὼν”. Ειναι σαφες οτι η θεική βουληση να αποκρυψη τον “μέσον ἅπαντα χρόνον” μεχρι την παραβολή της συκιάς, την επανασυσταση του εβραικού κρατους δηλαδή. Αρα απο την στιγμή που μπηκε η ανθρωπινη ιστορια στην τελικη ευθεια, εφυγε προμελετημενα το μεγαλυτερο εμποδιο αποκρυψης του πότε είναι η μεγαλη ημέρα. Μηπως λοιπόν υπάρχουν εξαιρέσεις και οι απλοικες εξηγήσεις2 χωρις να λαμβανουν υποψιν το συνολικο πλαισιο έχουν πρόβλημα; Αλλωστε στην ιδια παραγραφο παρακάτω, η παρομοιωση με τον Νωε, υπονοει οτι καποιοι λιγοι θα γνωρίζουν σε σχέση με το πληθος που θα χαθει.
Σε αλλο σημειο των λόγων του λεει: “σχεδὸν εἰς αὐτὴν ἀγάγῃ τὴν ὥραν”6. Σχεδον τους ειπε το χρονικό ποτε λοιπον, αλλα μετα ως γνωστον κλειδωσε χρονικά αυτην την γνωση με τα σημεια του τελους, και κυριως με τον καιρο της συμπληρωσης του καιρου των εθνων5. Ο βασικος λογος ειναι γνωστος και διασταυρωμενος απο πολλους Aγιους : “ἵνα μὴ ἐρωτήσωσιν” και “τῆς ἀγνοίας τῆς ἡμέρας οἰκέταις τοῦτο χρήσιμον ὂν,..αφυπνησαι αυτους και διαναστησαι.”10. Συνεπώς δεν υπάρχει καμια προθεση να μεινει απολυτα κρυφη στο διηνεκες η ωρα. Εαν ο Θεος το ηθελε πραγματι, υπηρχαν πολλοι απλουστεροι τροποι. Αυτο το συμπερασμα ενισχυεται σε αρμονια με την σχεση κλειστης θυρας - ακριβους ημερας και ωρας σε συναρτηση με τα προοιμια. Διοτι το κρυφο τοτε ήταν το χρονικο ποτε των καιρων μεσα στους αιωνες και φυσικα η ωρα και η μερα μεσα στο καθορισμενο διαστημα. Ομως ο Αγιος μιλάει για την ώρα και οχι τους καιρους, δηλαδη μια λεξη που ετυμολογικα τονίζει την χρονικη λεπτομέρεια. Συνεπως δεν αποκλειεται με τιποτα κατηγορηματικά η μελλοντικη αποκαλυψη, αντιθέτως υπάρχουν πολλα υπονουμενα για περεταιρω αποκαλυψεις. Η ορθοδοξη ιστορια οντως επιβεβαωσε με οραματα αγιων και αλλες αποκαλυψεις και συγκεκριμενοποιησεις την συνεχόμενη Αγιοπνευματικη αποκαλυψη μέσα στους αιώνες, η οποια πλυθηνε μετα την συμπληρωση του καιρου των εθνών, στις ημέρες μας δηλαδή.
Αυτο αποτελει μια εμπρακτη επιβεβαιωση των εδω ερμηνευομένων.
Καποιοι κανουν τον συσχετισμο με τους Αγίους Μαθητές και λένε οτι αφου αυτοί δεν έλαβαν γνωση, τότε “ο Κύριος, το αναφέρει για να κόψει την φόρα σε όλους όσους θέλουν να μάθουν ή να ζητήσουν να βρουν.“11 . “κωλύει οὐ μόνον μαθεῖν, ἀλλὰ καὶ ζητῆσαι.” 12λέει ο Αγιος, αλλα αυτό αναφέρεται σίγουρα στους μαθητές και οχι απαραιτητα και υποχρεωτικά σε ολο το υπολοιπο πληρωμα της ανθρωπότητος. Παρακάτω αλλωστε είναι σαφές το “περιεργοτέρους εἶδε γενομένους, πῶς ἐπεστόμισε μειζόνως” και έγινε για τους λογους που εξετάσαμε. Το οτι αναφερόταν ιδιαιτέρως σε καθορισμένη τοτε χρονική στιγμη και δεν εχει τον χαρακτηρα της απαραβατης μονιμότητας διαφαινεται απο τα λογια του αγιου στην ίδια παράγραφο: “τεκμήρια εἴρηκε πολλὰ καὶ ἄπειρα· τότε δὲ ἁπλῶς, Οὐχ ὑμῶν ἐστι γνῶναι χρόνους ἢ καιρούς.”12. Δεν διαφωνει κανεις λοιπον οτι τοτε δεν ηθελε ο Θεος να μαθει κανεις ποτε θα ερθουν οι καιροί και ποτε φυσικά η μεγαλη μερα. Αυτο εξηγεί και γιατι κανεις Αγιος δεν έκανε αλλους χρονικους συσχετισμους στην γραφή απο τον Δανιηλ με τα ετη-ημέρες.
Οι προσπαθειες ευρεσης σταματησαν μονο στις προσπαθειες του Αγίου Ειρηναιου και Ιππολυτου, και αυτες ειχαν απλοικη συλλογιστικη και ηταν καταδικασμενες εκ Θεου να αποτυχουν.
Το οτι ομως υπηρξαν προσπαθεις απο αναγνωρισμενος αγίους, απλά επεσήμαναν το αγνωστο μεν αλλα οχι απαγορευμενο της σχετικης γνωσης.
Το Αγιο Πνευμα δεν έδινε αυτη την πληροφορία. Το οτι οι μαθητες του Χριστου δεν καταλάβαιναν τα παντα σχετικα με τα λογια του Χριστου, επειδη ήταν σκοπίμως κρυμμενα απο αυτους, δηλωνεται και απο τον Αγιο: “Ὅτε ἔπηξεν ἐν αὐτοῖς τὸ δόγμα· ὅτε τὴν ἀρχὴν τῶν ἐθνῶν εἰσήγαγεν. Ἀλλ' οὐδὲ οὕτω συνίεσαν τὸ λεγόμενον· Ἦν γὰρ, φησὶ, κεκαλυμμένος ὁ λόγος ἀπ' αὐτῶν· καὶ ὥσπερ ἐν ἀσαφείᾳ τινὶ ἦσαν, οὐκ εἰδότες ὅτι ἀναστῆναι αὐτὸν δεῖ. Διὰ τοῦτο καὶ ἐνδιατρίβει τοῖς δυσχερέσι, καὶ ἐμπλατύνει τὸν λόγον, ἵνα διανοίξῃ αὐτῶν τὴν διάνοιαν, καὶ συνῶσι τί ποτέ ἐστι τὸ λεγόμενον. Ἀλλ' Οὐ συνῆκαν, ἀλλ' ἦν τὸ ῥῆμα κεκαλυμμένον ἀπ' αὐτῶν· “13.
Ο Αγιος απαντά λοιπόν σε όσους βγαζουν αθεολογητες θεωριες με περισση επιφανειακοτητα και επιχειρηματα νηπιου, λεγοντας οτι “αφου δεν εμαθαν οι Αποστολοι δεν ξερει κανεις”. Η ιστορια της Εκκλησιας ομως εχει πολλα παραδείγματα διαφορετικά απο αυτη την αντιληψη. Η σταδιακη δογματική αποσαφήνηση μέσω των οικουμενικων συνοδων, τονιζει οτι το σωμα της Eκκλησιας συνολικά και διαχρονικά καθοριζει την συμπληρωση της γνωσης.
Ακομα χειροτεροι λογισμοι και πληρως αυθαιρετοι ειναι και οι “ η ημέρα αυτή ανήκει στα βάθη του Θεού, για αυτό και μεταθέτει το ζήτημα αυτό στον Πατέρα.”14. Η μετάθεση αφενός αφορούσε την σκοπιμότητα και την υπογράμιση και της ανθρωπινης φύσης Του, και αφετέρου το βάθος του Πατερα το γνωρίζει ο Υιος. Ο λογος της μεταθεσης λοιπον δεν ειναι τα “βαθη” του Θεου, αλλα να μην πληγώσει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής τους: “σφόδρα ἔμελεν αὐτῷ τοῦ τιμᾷν αὐτοὺς καὶ μηδὲν ἀποκρύπτεσθαι. Διὰ τοῦτο αὐτὸ τῷ Πατρὶ αὐτοῦ ἀνατίθησι”12
Αυτο ομως δεν σημαινει οτι ο Θεος εχει μυστικά εαν αφορα την σωτηρία μας και ειναι προς συμφερον μας. “πληρωθήσεσθε εἰς πᾶν τὸ πλήρωμα τοῦ Θεοῦ” επιβεβαiωνει την κυριολεκτικη μεταφραση15 του Χωρίου ο Αγιος. “σπουδάζειν, ὥστε πληροῦσθαι πάσης ἀρετῆς, ἧς πλήρης ἐστὶν ὁ Θεός.” αποδιδει τον βασικο στοχο της ορθοδοξης θεραπειας και αποκαταστασης, της ενωσης της ψυχης με τον Θεο. Δεν υπάρχουν ορια στις αποκαλυψεις και την γνωση που δυναται να μοιραζει ο Θεος προς συμφερον μας: “Ὅτι δὲ ἐκπερισσοῦ ὧν αἰτούμεθα ἢ νοοῦμεν ἐποίησε”.
“ὅσα προσδοκῶμεν καὶ ἐλπίζομεν, ἀλλὰ καὶ πολλῷ πλείονα καὶ ἀπείρως μείζονα.”16
Συνεπως εαν οντως υπαρχει το συμφερον της σωτηριας για μια γενιά, δεν θα κρατηθει κρυφο απο τον Θεο. Οντως η επισημανση του συντομου τελους οταν αυτο πραγματικα πλησιαζει, ενω το ιδιαιτερο τελος του καθενος παραμένει κρυφο, διεγειρει οσο τιποτε την εγγρηγορση. Σε πληρη αρμονια με τον υπερπαντων αγωνα στον καιρο του αντιχριστου.
Ομως η θεική βουληση να αποκαλυφθει σταδιακα η προσθετη πληροφορια υπονοειται εμπρακτα μεν, λανθανοντως δε, και απο τα λόγια του ιδιου του Αγιου. Αε δουμε λοιπόν το πως αποκαλυψε την ώρα και την ημέρα, για να κλεισει το στομα σε οσους δινουν κυριολεκτικη ερμηνεια στα περι ημέρας και ώρας. Δεν μπορει να μιλαει η Γραφη για κρυφη ημερα και ωρα και τα δυο αυτα στοιχεια να ειναι φανερα και προσδιορισμενα τους περισσοτερους αιωνες του χριστιανισμου. Ισως δεν ηταν ευρεως γνωστα, διοτι λιγοι ασχοληθηκαν. Τοτε υπηρχε η δικαιολογια περι του καιρου των εθνων και των αλλων επιβεβαιοτικων σημειων. Τωρα δεν υπαρχει καμια δικαιολογια. Συνεπως με την ερμηνεια τους οι προχειρες ερμηνειες διαπρατουν ενα μεγαλο ατοπημα. Δειχνουν οτι ο Αγιος αλλα και αλλοι αγιοι που εξετασαμε ειναι ανακολουθοι. Κατα δευτερον βαζουν τετοιες γνωμες πανω απο τους αγιους σε ακριβως αντιθετη ερμηνευτικη και πρακτικη πορεια με αυτους. Και σε τετοια περιπτωση η επικρατουσα γνωμη στην ορθοδοξια ταυτιζεται με το λαικό ρητό “ο παλιός ειναι αλλιως”...
Και τα δυο αυτα χρονολογικα στοιχεια ηταν γνωστα απο τα πρωτα χρονια του Χριστιανισμου, δινοντας το εναυσμα για περαιτερω αποκαλυψεις “εν ευθετω χρόνω”. Αυτο που ηταν οντως κρυφο ηταν η ακριβή χρονιά. Ειναι χαρακτηριστικό οτι ο Ιερος Πατέρας επισημανει την ημέρα ως γνωστη μέσω του Προφητη Δαυίδ, πριν την ενανθρώπιση του Θεού. Φυσικά η ημέρα ειναι σε αρμονία με άλλους αγίους.
“Διόπερ ὀγδόην ἡμέραν οὐκ ἄν τις εἴποι ποτὲ τὴν Κυριακὴν, ἀλλὰ πρώτην· οὐ γὰρ ἐκτείνεται εἰς ὄγδοον ἀριθμὸν ὁ τῆς ἑβδομάδος κύκλος. Ὅταν δὲ ταῦτα πάντα παύσηται καὶ καταλυθῇ, τότε ὁ τῆς ὀγδοάδος δρόμος εἰς μέσον ἄγεται· οὐ γὰρ ἀνατρέχει πάλιν ἐπὶ τὴν ἀρχὴν, ἀλλὰ τῶν ἑξῆς ἔχεται διαστημάτων. Ὁ τοίνυν προφήτης ὑπὸ πολλῆς κατανύξεως ἐγγεγραμμένην τῆς κρίσεως τὴν μνήμην εἶχε διαπαντὸς, καὶ τὴν ἡμέραν ἐκείνην ἐν τοσαύτῃ θεραπείᾳ καὶ τρυφῇ διηνεκῶς ἔστρεφε παρ' ἑαυτῷ, ἣν ἐν ταῖς θλίψεσι μόλις ἡμεῖς εἰς μνήμην λαμβάνομεν· καὶ τὰ κρίματα αὐτοῦ συνεχῶς ἀναλογιζόμενος τοῦτον ἔγραψε τὸν ψαλμόν. ",
Την σημασια του αριθμού 8 και την μη τυχαια χρησιμοποιηση απο τον Υψιστο, την επισημαινει ο Αγιος χαρακτηριστικά: “Διὰ τί γὰρ μὴ προσέταξε Μωϋσῆς περιτέμνειν τῇ ἕκτῃ; διὰτί μὴ τῇ ἐννάτῃ ἢ τῇ δεκάτῃ;”17. Η σημαντικοτητα των αριθμικων συσχετισμων σε θεικες ενεργεις στην κτιση, και οχι η τυχαιοτητα τους, θα πρεπει να προσεχτει απο τους επιδοξους ερμηνευτες, διοτι θεωρηθηκε σημαντική απο τον Ιερο Χρυσοστομο και οχι μονο.
Ξανα δινει νοημα στην ογδοη ημέρα ως “ἡ Κυριακὴ περιτομὴ εἶναι παντὸς τοῦ κόσμου.”17 Αυτο εχει βεβαιως και διπλη ερμηνεια, διοτι ταιριαζει απολυτα και επιβεβαιωνεται απο τους αλλους Πατέρες. Απο την μια ειναι η “ἡ ὀγδόη καθ' ἣν ἀνίσταται ὁ Κύριος” ως πνευματικη περιτομη του κοσμου. Απο την αλλη ταιριαζει απολυτα η ερμηνεια με την Κυριακη και κυριολεκτική ερμηνεια της περιτομης του συμπαντος κοσμου. Ειναι μια εμεση λανθανουσα αναφορα του Αγιου στην ημέρα της Β' παρουσιας.
Για οσους δεν πειστουν για την ματαιοτητα της κυριολεκτικής ερμηνειας περι “ημέρας και ώρας”, υπάρχει μια καταφωρη αποδειξη περι της ώρας απο τον Αγιο, και δεν νομιζω να τολμησει κανεις να πει οτι εκεινος δεν ηξερε τα συγκεκριμενα χωρία. Αλλωστε δεν το ειπε μονο μια φορα ο Αγιος αλλα σε διαφορα σημεια του συγγραφικου εργου του.
"...κατὰ τὸ μεσονύκτιον. Ἀνάστητε, ὁ νυμφίος ἔρχεται. Τὸ μεσονύκτιον ἡ ἀνάστασίς ἐστιν, ὅτε οἱ ἄγγελοι πάντας ἡμᾶς ἐπεγείρωσιν."18
“ἐν ῥιπῇ ὀφθαλμοῦ πρὸς τὴν οἰκείαν ἐπανέρχεται τάξιν, πῶς παλινδρομοῦσιν αἱ ψυχαὶ πρὸς τὰ σώματα, πῶς εἰς ἀπάντησιν οἱ δίκαιοι τρέχουσι, πῶς ἐφίσταται ὁ νυμφίος μεσονυκτίῳ..” 19
1274: "ἦλθεν ὁ νυμφίος. Ἦλθεν ἡ προσδοκωμένη χαρὰ, ἦλθε τῶν δικαίων τὸ καύχημα, ἦλθε μεσονυκτίῳ τὸ φῶς. "20
“Ἐπέστη ἡ ὥρα, ἔφθασεν ὁ καιρὸς, οἱ κτύποι κατήρξαντο, ἤχουν αἱ σάλπιγγες, ἐδονοῦντο τὰ στοιχεῖα, ὁ ἀνὴρ ἐκλονεῖτο, ἐκλίνετο ὁ οὐρανὸς, ἔτρεμε τὸ στερέωμα, ἀστέρες ἐλύοντο, ἐταράττοντο αἱ δυνάμεις, προέτρεχον ἄγγελοι, ἀστραπαὶ προεβάδιζον, μέγαν εἶχεν ἡ κτίσις τὸν θόρυβον. Οὐ γὰρ ἐν ἡμέρᾳ, ἀλλ' ἐν μεσονυκτίῳ ὁ δικαστὴς παραγίνεται. Εἶτα τί; Γίνεται κραυγὴ καλοῦσα πρὸς τὴν ἀπάντησιν· Ἰδοὺ ὁ νυμφίος ἔρχεται, ἐξέλθετε εἰς ἀπάντησιν αὐτοῦ "21
Απο αυτα όλα και σε αρμονια μεταξυ τους, ειναι φανερο οτι δεν μπορουμε να υποστηριξουμε ορθοδοξα την κυριολεκτικη απολυτη και διαχρονικη ερμηνεια, αλλα πρεπει να την δουμε συσχετιστικα λαμβανοντας υποψην αυτα που προαναφέραμε. Ουτε μπορουμε επισης να δικαιολογησουμε την αντιθετη αποψη που προσπαθει με αποκομενες ρησεις του Αγιου να πεισει, διοτι τοτε θα ερχοταν ο Αγιος σε μεγαλη αντιφαση.
Απο τους συγχρονους Πατριαρχες λοιπόν αλλα και ολοι εμεις οι λοιποι καθε βαθμιδος, πρεπει να απομονωνουμε και διορθωνουμε οποιονδηποτε ατεκμηριωτα αμφισβητει ορθοδοξες διδασκαλιες και πραξεις των αγιων προκατοχων. Πρεπει να αμφισβητουνται οταν σφάλουν22,23,24,25, ειδικά οι αρχιερεις του τέλους, οπως λεει και ο Αγιος. Οταν η θεοπνευστια και το βαθος της Γραφης, αλλα και οι σχετικες ερμηνιες και συλλογισμοι εχουν και αγιοπατερικη υποστηριξη και παραδειγματα Αγίων, που αναιρουν τις αφελεις δηθεν εγκυρες – πλην ομως επιφανειακες – εξηγήσεις, τοτε πρεπει να δωσουμε την δεουσα προσοχη.
Βιβλιογραφία
1: "Ὥσπερ δὲ ἦσαν ἐν ταῖς ἡμέραις τοῦ Νῶε τρώγοντες καὶ πίνοντες, γαμοῦντες καὶ γαμίζοντες, ἄχρι ἧς ἡμέρας ἦλθεν ὁ κατακλυσμὸς, καὶ ἦρεν ἅπαντας· οὕτως ἔσται καὶ ἡ παρουσία τοῦ Υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου. Ταῦτα δὲ εἶπε, δηλῶνὡς ἀθρόον ἥξει, καὶ ἀπροσδοκήτως, καὶ τῶν πλειόνων τρυφώντων.", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G. 58, 703),
2: "Ο ιερός Χρυσόστομος... Δεν αποκαλύπτει την ημέρα γιατί έτσι θα χαθεί το αιφνιδιαστικό της Δευτέρας Παρουσίας. Ο ιερός Χρυσόστομος, ερμηνεύοντας τα λόγια του Χριστού, αναφέρει ότι η Δευτέρα Παρουσία θα έρθει αιφνιδίως και απροσδόκητα.", http://exprotestant.blogspot.gr/2011/10/32.html,
3: "Ἐντεῦθεν δείκνυσιν, ὅτι τοῦ ἀντιχρίστου ἐλθόντος, τὰ τῶν ἀτόπων ἡδονῶν ἐπιταθήσεται ἐν τοῖς παρανόμοις καὶ τῆς οἰκείας ἀπεγνωκόσι σωτηρίας. Τότε γαστριμαργίαι, κῶμοι τότε καὶ μέθαι. Διὸ καὶ μάλιστα ὑπόδειγματίθησιν ἁρμόζον τῷ πράγματι. Καθάπερ γὰρ τῆς κιβωτοῦ γινομένης οὐκ ἐπίστευον,φησὶν, ἀλλὰ προέκειτο μὲν ἐν μέσῳ τὰ μέλλοντα προανακηρύττουσα κακὰ, ἐκεῖνοι δὲ ὁρῶντες αὐτὴν, ὡς οὐδενὸς ἐσομένου δεινοῦ, οὕτως ἐτρύφων· οὕτω καὶ νῦν,φανεῖται μὲν ὁ ἀντίχριστος, μεθ' ὃν ἡ συντέλεια, καὶ αἱ κολάσεις αἱ ἐπὶ τῇ συντελείᾳ,καὶ τιμωρίαι ἀφόρητοι· οἱ δὲ τῇ μέθῃ τῆς κακίας κατεχόμενοι οὐδὲ αἰσθήσονται τοῦ φόβου τῶν ἐσομένων. Διὸ καὶ Παῦλός φησιν· Ὥσπερ ἡ ὠδὶν τῇ ἐν γαστρὶ ἐχούσῃ,οὕτως αὐτοῖς παραστήσεται τὰ φοβερὰ ἐκεῖνα καὶ ἀνήκεστα. Καὶ διατί μὴ εἶπε τὰ ἐπὶ Σοδόμων κακά; Καθολικὸν ἠθέλησεν ἐνθεῖναι ὑπόδειγμα, καὶ μετὰ τὸ προλεχθῆναι ἀπιστηθέν. Διὰ δὴ τοῦτο, ἐπειδὴ παρὰ τοῖς πολλοῖς τὰ μέλλοντα ἀπιστεῖται, ἀπὸ τῶν παρελθόντων αὐτὰ πιστοῦται, κατασείων αὐτῶν τὴν διάνοιαν.", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G. 58, 704),
4: "ταῦτα γὰρ οὐκ ἀφίησιμὴ εἰδέναι τὴν ἡμέραν, τεκμήρια ὄντα τῆς παρουσίας αὐτῆς. Ἀλλ' οὐ τοῦτον τὸν καιρὸν αἰνίττεται, τοῦ Ἀντιχρίστου λέγω, οὔτε τὴν ἡμέραν ἐκείνην φησὶν, ὅτι σημεῖον ἔσται τῆς παρουσίας τοῦ Χριστοῦ, ἀλλ' ὅτι ὁ Χριστὸς οὐχ ἕξει σημεῖον, ἀλλ' ἀθρόον καὶ ἀπροσδοκήτως ἥξει. Καὶ μὴν τῇ κυούσῃ, φησὶν, οὐκ ἐφίσταται ἀδήλως· οἶδε γὰρ ὅτι μετὰ ἐννέα μῆνας ἔσται ὁ τόκος. Καὶ σφόδρα μὲν οὖν ἀδήλως· αἱ μὲν γὰρ ἑπταμηνιαῖα ἔτεκον, αἱ δὲ ἐννεαμηνιαῖα· ἄλλως δὲ καὶ ἡ ἡμέρα καὶ ἡ ὥρα ἄδηλος τοῦ τόκου. Πρὸς τοῦτο οὖν φησι ταῦτα ὁ Παῦλος. Καὶ ἀκριβὴς ἡ εἰκών· οὐ γὰρ πολλὰ τῆς ὠδῖνός ἐστι τὰ τεκμήρια· πολλαὶ γοῦν οὕτω καὶ ἐν ὁδοῖς καὶ τῆς οἰκίας ἔξω, μὴ προειδυῖαι, ἔτεκον. Οὐτὸ ἄδηλον δὲ μόνον ἐνταῦθα ᾐνίξατο, ἀλλὰ καὶ τὸ τῆς ὀδύνης πικρόν. Ὥσπερ γὰρ ἐκείνη παίζουσα, γελῶσα, οὐδὲν ὅλως προορωμένη, ἐξαίφνης ἀῤῥήτοις κατασχεθεῖσα πόνοις διακόπτεται ταῖς ὠδῖσιν· οὕτω καὶ αἱ ψυχαὶ ἐκεῖναι, τῆς ἡμέρας ἐπελθούσης ἐκείνης.", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G. 62, 449),
5: "Ἀλλ' ἔθος τοῦτο τῇ Γραφῇ τούτῳ κεχρῆσθαι τῆς ἱστορίας τῷ τρόπῳ. Οὕτω δὴ καὶ ἐνταῦθα, τὸν μέσον ἅπαντα χρόνον παρελθὼν, τὸν ἀπὸ τῆς ἁλώσεως τῶν Ἱεροσολύμων ἕως τῶν προοιμίων τῆς συντελείας, λέγει τὸν ὀλίγῳ πρὸ τῆςσυντελείας.", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G.58, 696),
6: "Γρηγορεῖτε οὖν,ὅτι οὐκ οἴδατε ποίᾳ ὥρᾳ ὁ Κύριος ὑμῶν ἔρχεται. Ταῦτα δὲ πάντα, καὶ τοῦ εἰδέναι αὐτὸν δείγματα, καὶ ἀπάγοντα αὐτοὺς τῆς ἐρωτήσεως. Διὰ γὰρ τοῦτο εἶπε καὶ τὰς ἡμέρας τοῦ Νῶε" & "Εἶτα πάλιν, ἵνα μὴ ἐρωτήσωσιν, ἐπήγαγε· Γρηγορεῖτε οὖν, ὅτι οὐκ οἴδατε ποίᾳ ὥρᾳ ὁ Κύριος ὑμῶν ἔρχεται. Οὐκ εἶπεν, Οὐκ οἶδα, ἀλλ', Οὐκ οἴδατε. Ὅταν γὰρ αὐτοὺς σχεδὸν εἰς αὐτὴν ἀγάγῃ τὴν ὥραν, καὶ στήσῃ, πάλιν αὐτοὺς ἀπάγει τῆς ἐρωτήσεως, βουλόμενος ἐναγωνίους εἶναι διηνεκῶς.", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G. 58, 704),
7: "Εἰ ᾔδεσαν οἱ πολλοὶ πότε ἀποθανοῦνται,πάντως ἂν κατ' ἐκείνην τὴν ὥραν ἐσπούδασαν. γʹ. Ἵν' οὖν μὴ ἐκείνην μόνον σπουδάζωσι, διὰ τοῦτο οὐ λέγει οὔτε τὴν κοινὴν, οὔτε τὴν ἑκάστου, ἀεὶ αὐτοὺς βουλόμενος τοῦτο προσδοκᾷν, ἵνα ἀεὶ σπουδάζωσι. Διὸ καὶ τῆς ἑκάστου ζωῆς τὸ τέλος ἄδηλον ἐποίησεν. Εἶτα ἐκκεκαλυμμένως ἑαυτὸν Κύριον ὀνομάζει, οὐδαμοῦ οὕτω σαφῶς εἰπών.", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G. 58, 705),
8: "Ἐδέετο, φησὶν, Ἰσαὰκ περὶ Ῥεβέκκας τῆς γυναικὸς αὐτοῦ, καὶ ἐπήκουσεν αὐτοῦ ὁ Θεός. Μὴ γὰρ νομίσῃς ὅτι ἐκάλεσε τὸν Θεὸν, καὶ εὐθέως εἰσηκούσθη· πολὺν γὰρ ἀνάλωσε χρόνον δεόμενος τοῦ Θεοῦ. Καὶ εἰ βούλεσθεμαθεῖν πόσον, ἐγὼ ὑμῖν καὶ τοῦτο μετὰ ἀκριβείας ἐρῶ. Εἴκοσι ἐτῶν ἀριθμὸν ἀνάλωσε δεόμενος τοῦ Θεοῦ. Πόθεν τοῦτο δῆλον; Ἐκ τῆς ἀκολουθίας αὐτῆς.Βουλομένη γὰρ ἡ Γραφὴ τὴν πίστιν καὶ τὴν ὑπομονὴν καὶ τὴν φιλοσοφίαν δεῖξαιτοῦ δικαίου, οὐδὲ τὸν χρόνον ἀπεσιώπησεν, ἀλλὰ καὶ αὐτὸν δῆλον ἡμῖν ἐποίησε,λανθανόντως μὲν, ὥστε διεγεῖραι ἡμῶν τὴν ῥᾳθυμίαν, πλὴν ἀλλ' οὐκ ἀφῆκεν εἶναι ἀφανῆ. Ἄκουσον γοῦν πῶς λανθανόντως ἡμῖν τὸν χρόνον ἐδήλωσεν. Ἰσαὰκ δὲ ἦνἐτῶν τεσσαράκοντα, φησὶν, ὅτε ἔλαβε τὴν Ῥεβέκκαν θυγατέρα Βαθουὴλ τοῦ Σύρου.Ἔμαθες πόσων ἐτῶν ἦν, ὅτε τὴν γυναῖκα ἠγάγετο; Τεσσαράκοντα ἐτῶν, φησὶν, ἦνὅτε ἔλαβε τὴν Ῥεβέκκαν. Ἀλλ' ἐπειδὴ ἐμάθομεν πόσων ἐτῶν ὢν ἔγημε τὴν γυναῖκα,μάθωμεν καὶ πότε ἐγένετο λοιπὸν πατὴρ, καὶ πόσων ἐτῶν ἦν τότε, ὅτε ἐγέννησε τὸν Ἰακώβ· καὶ δυνησόμεθα ἰδεῖν πόσον ἔμεινε χρόνον στεῖρα ἡ γυνὴ, καὶ ὅτι τοῦ τον ἅπαντα ἐδέετο τοῦ Θεοῦ τὸν χρόνον. Πόσων οὖν ἐτῶν ἦν, ὅτε ἐγέννησε τὸν Ἰακώβ; Ἐξῆλθε, φησὶν, Ἰακὼβ ἐπειλημμένος τῇ δεξιᾷ τῆς πτέρνης τοῦ ἀδελφοῦ αὐτοῦ· διὰ τοῦτο ἐκάλεσεν αὐτὸν Ἰακὼβ, ἐκεῖνον δὲ Ἡσαῦ. Ἰσαὰκ δὲἦν ἐτῶν ἑξήκοντα, ὅτε ἐγέννησεν αὐτούς. Εἰ τοίνυν, ὅτε μὲν ἠγάγετο τὴν Ῥεβέκκαν, τεσσαράκοντα τῶν ἦν,", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G. 51.361),
9: οὔτε ὁ Υἱὸς ἀγνοεῖ τὴν ἡμέραν, ἀλλὰ καὶ σφόδρα ἐπίσταται. Διά τοι τοῦτο πάντα εἰπὼν, καὶ τοὺς χρόνους, καὶ τοὺς καιροὺς, καὶ ἐπ' αὐτὰς τὰς θύρας ἀγαγὼν, (Ἐγγὺς γάρ ἐστιν ἐπὶ θύραις, φησίν·) ἀπεσίγησε τὴν ἡμέραν. Εἰ μὲν γὰρ ἡμέραν ζητοίης καὶ ὥραν, οὐκ ἀκούσῃ παρ' ἐμοῦ,φησίν· εἰ δὲ καιροὺς καὶ προοίμια, οὐδὲν ἀποκρυψάμενος ἐρῶ πάντα σοι μετὰ ἀκριβείας.(τοῦτο γὰρ τῆς συκῆς ἐδήλωσεν ἡ παραβολή·) καὶ ἐπὶ τὰ πρόθυρά σε ἤγαγον αὐτά. εἰδὲ μὴ ἀνοίγω σοι τὰς θύρας, καὶ τοῦτο συμφερόντως ποιῶ. Ἵνα δὲ καὶ ἑτέρωθεν μάθῃς, ὅτι οὐ τῆς ἀγνοίας αὐτοῦ τὸ σιγῆσαι, ὅρα μετὰ τῶν εἰρημένων πῶς καὶ ἄλλο προστίθησι σημεῖον , --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G. 58, 703),
10: "..ἐρχόμενος ἥξει, καὶ οὐ χρονιεῖ. Σὺ δὲ καὶ τῶν ἑξῆς ἄκουε,καὶ μάνθανε πῶς συνεχῶς ὑπομιμνήσκει τῆς ἀγνοίας τῆς ἡμέρας οἰκέταις τοῦτο χρήσιμον ὂν,..αφυπνησαι αυτους και διαναστησαι.", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G. 58, 707),
11: " Επομένως δεν την αγνοεί. Αυτό που λέει ο Κύριος, το αναφέρει για να κόψει την φόρα σε όλους όσους θέλουν να μάθουν ή να ζητήσουν να βρουν. ", http://exprotestant.blogspot.gr/2011/10/32.html,
12: "Τῷ μὲν εἰπεῖν, οὐδὲ οἱ ἄγγελοι, ἐπεστόμισεν αὐτοὺς, ὥστε μὴ ζητῆσαι μαθεῖν ὅπερ ἐκεῖνοι οὐκ ἴσασι· τῷ δὲ εἰπεῖν, οὐδὲ ὁ Υἱὸς, κωλύει οὐ μόνον μαθεῖν, ἀλλὰ καὶ ζητῆσαι. Ὅτι γὰρ διὰ τοῦτο τοῦτο εἴρηκεν, ὅρα μετὰ τὴν ἀνάστασιν, ἐπειδὴ περιεργοτέρους εἶδε γενομένους, πῶς ἐπεστόμισε μειζόνως. Νῦν μὲν γὰρ καὶ τεκμήρια εἴρηκε πολλὰ καὶ ἄπειρα· τότε δὲ ἁπλῶς, Οὐχ ὑμῶν ἐστι γνῶναι χρόνους ἢ καιρούς. Εἶτα ἵνα μὴεἴπωσιν, ὅτι Ἠπορήμεθα, διεπτύσθημεν, οὐδὲ τούτου ἐσμὲν ἄξιοι· φησὶν, Οὓς ὁ Πατὴρ ἔθετο ἐν τῇ ἰδίᾳ ἐξουσίᾳ Καὶ γὰρ σφόδρα ἔμελεν αὐτῷ τοῦ τιμᾷν αὐτοὺς καὶ μηδὲν ἀποκρύπτεσθαι. Διὰ τοῦτο αὐτὸ τῷ Πατρὶ αὐτοῦ ἀνατίθησι, καὶ φοβερὸν τὸ πρᾶγμα ποιῶν, καὶ ἐκείνων ἀποτειχίζων τῇ πεύσει τὸ εἰρημένον·", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G. 58, 702-703),
13: "Εἰκότως τοίνυν τοῖς πολλοῖς ἐκέλευσε μὴ εἰπεῖν πρὸ τοῦ σταυροῦ, ὅπου γε οὐδὲ αὐτοῖς τοῖς μέλλουσι διδάσκειν πάντα ἐνθεῖναι ἐθάῤῥησε πρὸ τοῦ σταυροῦ. Πολλὰ γὰρ ἔχω λέγειν ὑμῖν, φησὶν, ἀλλ' οὐ δύνασθε βαστάζειν ἄρτι. Καὶ τῶν εἰρημένων δὲ παρ' αὐτοῦ πολλὰ ἀγνοοῦσιν, ἃ οὐκ ἐποίησε σαφῆ πρὸ τοῦ σταυροῦ. Ὅτε γοῦν ἀνέστη, τότε ἔγνωσαν ἔνια τῶν λεχθέντων. Ἀπὸ τότε ἤρξατο αὐτοῖς δεικνύειν, ὅτι δεῖ αὐτὸν παθεῖν. Ἀπὸ τότε· πότε;Ὅτε ἔπηξεν ἐν αὐτοῖς τὸ δόγμα· ὅτε τὴν ἀρχὴν τῶν ἐθνῶν εἰσήγαγεν. Ἀλλ' οὐδὲ οὕτω συνίεσαν τὸ λεγόμενον· Ἦν γὰρ, φησὶ, κεκαλυμμένος ὁ λόγος ἀπ' αὐτῶν· καὶ ὥσπερ ἐν ἀσαφείᾳ τινὶ ἦσαν, οὐκ εἰδότες ὅτι ἀναστῆναι αὐτὸν δεῖ. Διὰ τοῦτο καὶ ἐνδιατρίβει τοῖς δυσχερέσι, καὶ ἐμπλατύνει τὸν λόγον, ἵνα διανοίξῃ αὐτῶν τὴνδιάνοιαν, καὶ συνῶσι τί ποτέ ἐστι τὸ λεγόμενον. Ἀλλ' Οὐ συνῆκαν, ἀλλ' ἦν τὸ ῥῆμα κεκαλυμμένον ἀπ' αὐτῶν·", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G. 58, 533-536),
14: "η ημέρα αυτή ανήκει στα βάθη του Θεού, για αυτό και μεταθέτει το ζήτημα αυτό στον Πατέρα.", http://exprotestant.blogspot.gr/2011/10/32.html,
15: Ἵνα πληρωθῶμεν εἰς πᾶν τὸ πλήρωμα τοῦ Θεοῦ. Ὃ δὲ λέγει, τοῦτό ἐστιν· Εἰ καὶ ὑπέρκειται πάσης γνώσεως ἀνθρωπίνης ἡ ἀγάπη τοῦ Χριστοῦ, ὅμως ὑμεῖς γνώσεσθε,εἰ τὸν Χριστὸν σχοίητε ἐνοικοῦντα· οὐ μόνον δὲ γνώσεσθε ἐξ αὐτοῦ τοῦτο, ἀλλὰ καὶ πληρωθήσεσθε εἰς πᾶν τὸ πλήρωμα τοῦ Θεοῦ· πλήρωμα Θεοῦ λέγων ἢ τὸ γνῶναι, ὡςἐν Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Πνεύματι ἁγίῳ προσκυνεῖται ὁ Θεὸς, ἢ προτρέπων οὕτω σπουδάζειν, ὥστε πληροῦσθαι πάσης ἀρετῆς, ἧς πλήρης ἐστὶν ὁ Θεός. Τῷ δὲδυναμένῳ ὑπὲρ πάντα ποιῆσαι ὑπερεκπερισσοῦ ὧν αἰτούμεθα ἢ νοοῦμεν, κατὰ τὴν δύναμιν τὴν ἐνεργουμένην ἐν ἡμῖν. Καλῶς, Κατὰ τὴν δύναμιν, εἶπε· δυνάμεως γὰρ τὸ λαβεῖν, ἃ μηδὲ ἠλπίσαμεν πώποτε. Ὅτι δὲ ἐκπερισσοῦ ὧν αἰτούμεθα ἢ νοοῦμεν ἐποίησε, δῆλον ἐξ ὧν ἔγραφεν αὐτός., --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G. 62, 52),
16: "Οὐ γὰρ τοσαῦτα δύναται μόνον ποιῆσαι χρηστά, ὅσα προσδοκῶμεν καὶ ἐλπίζομεν, ἀλλὰ καὶ πολλῷ πλείονα καὶ ἀπείρως μείζονα. Διὸ καὶ Παῦλος ἔλεγε· τῷ δὲ δυναμένῳ ὑπὲρ πάντα ποιῆσαι ὑπὲρ ἐκ περισσοῦ, ὧν αἰτούμεθα ἢ νοοῦμεν.", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - ἐπιστολὴ πεμφθεῖσα ἀπὸ τῆς ἐξορίας πρὸς Κυριακὸν ἐπίσκοπον, ,
17: "Περιτέμνεται γὰρ τὸ παιδίον τῇ ὀγδόῃ, ἐπειδὴ ἔμελλε τῇ ὀγδόῃ ἡ ἀνάστασις, ἤγουν ἡ Κυριακὴ περιτομὴ εἶναι παντὸς τοῦ κόσμου. Διὰ τί γὰρ μὴ προσέταξε Μωϋσῆς περιτέμνειν τῇ ἕκτῃ; διὰτί μὴ τῇ ἐννάτῃ ἢ τῇ δεκάτῃ; Φανερὰ τοίνυν ἡ ὀγδόη καθ' ἣν ἀνίσταται ὁ Κύριος., --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G.50, 807-808),
18: "Δέκα παρθένοι ἦσαν, αἱ πέντε φρόνιμοι, καὶ αἱ πέντε μωραί· καὶ φωνὴ ἐγένετο κατὰ τὸ μεσονύκτιον. Ἀνάστητε, ὁ νυμφίος ἔρχεται. Τὸ μεσονύκτιον ἡ ἀνάστασίς ἐστιν, ὅτε οἱ ἄγγελοι πάντας ἡμᾶς ἐπεγείρωσιν.", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G.48, 1062),
19: "πῶς ἀστράπτων ὁ κριτὴς παραγίνεται ἐξ οὐρανῶν, πῶς ταραττόμεναι αἱ δυνάμεις προτρέχουσι, πῶς ὁφοβερὸς ἑτοιμάζεται θρόνος, πῶς ὁ οὐρανὸς ὡς βιβλίον εἱλίσσεται, πῶς καυσοῦνταιτὰ στοιχεῖα τῷ φόβῳ λυόμενα, πῶς κλονεῖται τὸ ἔδαφος προσδεχόμενον τὴν τοῦ κριτοῦ ἐπίβασιν, πῶς φοβερῶς ἀλαλάζουσι σάλπιγγες, πῶς ἀνοίγονται τὰ μνήματα,πῶς ἐκτινάσσονται τάφοι, πῶς ὡς ἐξ ὕπνου ἀποπηδῶσιν οἱ νεκροὶ, πῶς ὁ χοῦς ὡς ἐν ῥιπῇ ὀφθαλμοῦ πρὸς τὴν οἰκείαν ἐπανέρχεται τάξιν, πῶς παλινδρομοῦσιν αἱ ψυχαὶ πρὸς τὰ σώματα, πῶς εἰς ἀπάντησιν οἱ δίκαιοι τρέχουσι, πῶς ἐφίσταται ὁ νυμφίος μεσονυκτίῳ, πῶς ἀξιοῦνται τῆς εἰσόδου οἱ δίκαιοι, πῶς τοῖς ῥᾳθύμοις ἀποκέκλεισται ἡ θύρα τοῦ νυμφῶνος·", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G.59, 527),
20: "ἦλθεν ὁ νυμφίος. Ἦλθεν ἡ προσδοκωμένη χαρὰ, ἦλθε τῶν δικαίων τὸ καύχημα, ἦλθε μεσονυκτίῳ τὸ φῶς. ", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G. 59, 529) ,
21: "Τί οὖν συντόμως οὐ λέγω; Ἐπέστη ἡ ὥρα, ἔφθασεν ὁ καιρὸς, οἱ κτύποι κατήρξαντο, ἤχουν αἱ σάλπιγγες, ἐδονοῦντο τὰ στοιχεῖα, ὁ ἀνὴρ ἐκλονεῖτο, ἐκλίνετο ὁ οὐρανὸς, ἔτρεμε τὸ στερέωμα, ἀστέρες ἐλύοντο, ἐταράττοντο αἱ δυνάμεις, προέτρεχον ἄγγελοι, ἀστραπαὶ προεβάδιζον, μέγαν εἶχεν ἡ κτίσις τὸν θόρυβον. Οὐ γὰρ ἐν ἡμέρᾳ, ἀλλ' ἐν μεσονυκτίῳ ὁ δικαστὴς παραγίνεται. Εἶτα τί; Γίνεται κραυγὴ καλοῦσα πρὸς τὴν ἀπάντησιν· Ἰδοὺ ὁ νυμφίος ἔρχεται, ἐξέλθετε εἰς ἀπάντησιν αὐτοῦ ", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G. 59, 529) ,
22: "τοῦτο πολλάκις ὑμᾶς ὑπέμνησα περὶ τῶν ἀθέων αἱρετικῶν, καὶ τανῦν παρακαλῶ, τοῦ μὴ συγκαταβῆνα ιαὐτοῖς ἔν τινι πράγματι, μὴ ἐν βρώμασιν, ἢ ἐν πόμασιν, ἢ φιλίᾳ ἢ σχέσει, ἢ ἀγάπῃ ἢ εἰρήνῃ.Ὁ γὰρ ἐν τούτοις ἀπατώμενος, καὶ συγκαταβαίνων αὐτοῖς, ἀλλότριον ἑαυτὸν καθίστησι τῆς καθολικῆς Ἐκκλησίας", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G. 59, 563),
23: "Οὐχὶ πάντες κατ' ἀλλήλων γεγόνασιν, ἔθνος ἐπὶ ἔθνος, βασιλεία ἐπὶ βασιλείαν, ἄρχοντες κατὰ τῶν ὁμοίων, ἐπίσκοποι κατὰ ἐπισκόπων, πρεσβύτεροι κατὰ πρεσβυτέρων, καὶ διάκονοι κατὰ διακόνων, ἀναγνῶσται κατ' ἀλλήλων, λαϊκοὶ κατὰ λαϊκῶν;...πρόδρομοι γίνονται τοῦ Ἀντιχρίστου καὶ ἀντικειμένου· καὶ διὰ τῶν ἰδίων δογμάτων ἀπατήσουσι, καὶ ἑτοιμάσουσι λαὸν ἐπιτήδειον πρὸς ὑποδοχὴν τοῦ υἱοῦ τῆς ἀπωλείας. ", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G. 59, 563),
24: "Κἀγὼ δὲ πάλιν τὰ ὅμοια ἐρῶ· βλέπετε μή τις ὑμᾶς πλανήσῃ, μήτε ἀπὸ τῶν ἔσωθεν, μήτε ἀπὸ τῶν ἔξωθεν, μὴ ἐπίσκοπος, μὴ πρεσβύτερος, μὴ διάκονος, μὴ ἀναγνώστης, ἤ τις ἐὰν ᾖ λαλῶν διεστραμμένα· Οἵτινες ἔρχονται πρὸς ὑμᾶς ἐν ἐνδύμασι προβάτων, ἔσωθεν δέ εἰσι λύκοι ἅρπαγες· οἵτινες ἔχουσιν μόρφωσιν εὐσεβείας, τὴν δὲ δύναμιν αὐτῆς ἠρνημένοι.", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G. 59, 562),
25: "Οὐ πολύ τό μέσον Πρεσβυτέρων καί Ἐπισκόπων· καί γάρ αὐτοί διδασκαλίαν εἰσίν ἀνεδεδεγμένοι καί προστασίαν τῆς Ἐκκλησίας· καί ἅ περί Ἐπισκόπων εἶπεν ὁ Παῦλος ταῦτα καί πρεσβυτέροις ἁρμόζει· τῇ γάρ χειροτονίᾳ μόνῃ ὑπερβεβήκασι καί τούτῳ μόνον δοκοῦσι πλεονεκτεῖν τούς Πρεσβυτέρους", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (Ὁμ. 11 εἰς Α΄ Τιμόθεον),
Θα ακολουθησει μια συμπληρωση μετα απο μερες του Αγιου πρωτα ο Θεος για να αποσαφηνιστει ενα νεο κρισιμο σημειο.
amnos- Αριθμός μηνυμάτων : 1146
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2013
Απ: Επιτρέπεται να δίνουμε ημερομηνίες τέλους?
vas019 έγραψε:Μέγας Αθανάσιος
Ενας 'τυχερος' πρωην προτεσταντης ορθοδοξος αδερφος, γραφει χαρακτηριστικα στο ιστολογιο του περι του Αγίου και του σχετικού θέματος, σχολιαζοντας λογια1του Αγίου: “Ο Μ. Αθανάσιος αναφέρει ρητά και ξεκάθαρα βάζοντας την ταφόπλακα σε κάθε εσχατολογική δήθεν μελέτη για τον ακριβή υπολογισμό της Β Παρουσίας, λέγοντας ότι δεν ανήκει σε κανέναν να περιεργάζεται για όσα ο Κύριος σιώπησε. Και το αιτιολογεί με την ρήση του Χριστού ότι ούτε ο ίδιος ως άνθρωπος γνώριζε, δείχνοντας γενικά ότι η ανθρωπινή φύση αγνοεί.”2
Ο παραπάνω τροπος προχειρης συμπερασματικης ερμηνειας υιοθετειται κατα κορον απο ολους οσους ψαχνουν απεγνωσμενα ενα εγκυρο αγιοπατερικο επιχειρημα- διοτι τα αγιογραφικα ασυνοδευτα δεν πειθουν - για να ησυχασουν την συνειδηση τους. Αυτο που σχεδον παντοτε δεν προσεχουν ειναι οι διευκρινησεις του Αγιου, ακομα και στο ιδιο σημειο καποιες φορες. Σιγουρα ομως γινεται ενοχλητική η αποφυγή του σοβαρου συσχετισμού, και ισως προβληματισμου, με ολους τους αλλους Αγιους στο θεμα. Σε πολλες επισης περιπτωσεις, αμελειται τελειως και το ευρυτερο πλαισιο που απορεει απο την ορθοδοξη πνευματικοτητα και δογματικη θεολογια. Το εκαστοτε συμπερασμα τους μπορει να προσκουει σε βασικα θεολογικές και απαραβιαστες διδασκαλιες και θεμελιώσεις, αλλα αυτο δεν εχει καμια σημασια για αυτους.
Συνηθως βεβαια δεν το αναλογιζονται καν, αρκει να γινει το θελημα τους. Ας δουμε ομως τα συνολικα λογια του Αγιου και ποσο διαφορετικα συμπερασματα μπορουν να βγουν, σε πληρη συμφωνια με τις προηγουμενες περιπτωσεις που εξεταστηκαν.
“Γιὰ ποιὸ λόγο λοιπὸν να γνωρίζεις αυτά που δεν ειπε τότε στους μαθητές”1 . Εδω οντως εχουμε μια φαινομενική διαχρονικου και ρητορικού τυπου απαγορευση μεσω των μαθητων. Υπάρχει η συγκριση του αναγνωστη με τους Αγιους μαθητές Του, που σηκωσαν ολο το βαρος της μεταδοσης του Χριστιανισμου σε αντιξοες και εχθρικες συνθηκες. Μονο που λιγο παρακατω αποσαφηνιζεται η εξαιρεση. Αυτο το σημειο προσπερναται απο την επιχειρηματολογια της αλλης πλευρας.
“Και αυτο παλι εαν καποιος το δει καλώς, αν και τον καιρο εξεταζει με αγαθή συνειδηση, πότε καὶ σε ποιους τα έλεγε ο Σωτήρας”1 Εδω υπαρχει η εξαιρεση, και γινεται σαφη αναφορα και προτροπή, η οποια για το συγκεκριμενο σημειο των Γραφων επιβεβαιωνεται και απο αλλου: “Ὡς διερευνῶντα στοχάζεσθαι χρὴ, τῆς ἡμῶν ἕνεκα λυσιτελείας”3. Μπορει καποιος να εξεταζει τον καιρό, τον χρονο που αυτο εγινε, με καθαρη συνειδηση, και να διαχωριζει το ποτε και σε ποιους και γιατι το ελεγε ο Θεος. Η ευρυτερη θεικη σκοπιμοτητα, που ο Αγιος τονιζει3,4 αλλου, ειναι παλι εδώ και η συνεχης διαχρονική (ἐξετάζῃ )λεπτομερης εξεταση των συσχετισμων προτεινεται2, 3 απο τον Αγιο. Προβαλεται η ενδειξη οτι κατι κρυβεται στα λογια της παραγραφου. Αφενος εδω ο Αγιος επιχειρηματολογει οτι ο καλοπροαιρετος νους θα δει οτι σκοπιμα ο Θεος στην συγκεκριμενη στιγμή, μιλουσε σαν ανθρωπος και οχι σαν θεος. Αυτο θα επιτευχθει εξεταζοντας τις λεπτομερειες συνολικά. Γιατι μιλησε σαν ανθρωπος αποκρυβοντας απο τους Αποστολους και απο το μεγαλυτερο μερος της ανθρωποτητος την ακριβη ημερομηνια του τελους, για το συμφερον των ψυχων τους.
Αρα η αρχική ρητορικη αρχικη ερωτηση απαντιεται μόνο οταν υπάρχει σοβαρος λόγος. Αυτος ο λογος ειναι η αλλαγη του συμφεροντος της ψυχης, οπου και ο Αγιος εκτενως αναφερεται4 και αποδιδει ως λογο της αποκρυψης απο τον Θεο. Αλλος λογος, που αλλαζει το συμφερον, ειναι οτι στην αληθινα εσχατη γενιά, ειναι ωφελιμο η προειδοποιηση ολων των αδιαφορων αδερφων για να προετοιμαστουν. Το συμφερον που εξηγει4 ο Αγιος περι της αποφυγης του κινδυνου της αμελειας, λογω μακρινου διαστηματος δεν ισχυει για την τελευταια γενια.
Το πλησιασμα του χρονου εχει αλλαξει τα δεδομενα, άρα ο δευτερος λογος ειναι ο χρονικος πλεον. Οι συμφεροντολογικοι συσχετισμοι και ο “ λόγος λοιπὸν” αλλαζουν στην τελευταια γενια, διοτι πλεον εξ' ορισμου αυτο το χρονικο διαστημα που απεκρυψε στους μαθητες, ειναι πλεον παρελθον. Αρα η αποκρυψη του Θεου, μεσω του κρατους του Ισραηλ, έχει αρθει πλεον, οπως προβλεφθηκε απο τον ιδιο. Εαν λοιπον καποιος “τὸν καιρὸν ἐξετάζῃ μετὰ συνειδήσεως ἀγαθῆς”, αλλα και τον καιρο τον συγχρονο, καταλαβαινει οτι η τοτε αποκρυψη του μεγαλου χρονικου διαστηματος ειναι πλεον παρελθον. Αυτο που δεν ειπε τοτε στους μαθητες δεν υπάρχει πια για μας. Εμεις ανηκουμε σε αυτους που λογω χρόνου είδαν καλα (“ἴδοι καλῶς”). Η επιβεβαιωση της διαχωρησης του συμφεροντος της τελευταιας γενιας δινεται απο την φράση του Αγιου “Ἐν ἀμφοτέροις ἡμῖν”3.
Στην συνέχεια διαχωριζει το συμφερον της τελευταιας γενιας ωστε να αναγνωρισει το επερχομενο τελος και να γνωρισει το πλησιασμα του: “ ἐκ τούτων τὸ μετὰ ταῦτα τέλος προσδοκῶμεν”. Eνω το γνωστο συμφερον ολων των υπολοιπων γενεων εξηγειται4 στην συνεχεια. Η τελευταια γενια δηλαδή εχει αναγνωρισμενο συμφερον να γνωρισει την εγγυτητα που ειναι διαφορετικο απο αυτο των αλλων γενεων. Οχι μονο αυτο, αλλα και στο σχετικό σημειο που προτρεπει σε λεπτομερη εξεταση των χρονικων συνθηκων και συμφεροντων για την ερμηνεια , ο Αγιος ξεκαθαρα μιλάει για οποιον καλοπροαιρετα ψαχνει: “ παράσχοι δὲ αὐτὸς τῇ προθέσει τὸν νοῦν τῆς ἀληθείας”. Ο Κυριος δινει την Αλήθεια κατα τον τροπο που εξυπηρετει την σωτηρια της ψυχης. Εαν ισχυε λοιπον η μονολιθικη γενικολογη απαντηση ολων αυτων που υποστηριζουν, οτι το μονιμο συμφερον των ανθρωπων θα ηταν να μην μαθουν ποτε την ημερομηνία, δεν θα υπηρχαν αυτες οι ερευνητικες προτροπες του Αγιου περι εξετασης χρονου και συμφεροντος. Θα μας έδινε μονο την απαντηση που αφορουσε τις περισσοτερες γενιες. Συνεπως σαφως φανερώνεται ο δυναμικος συσχετισμος του χρονικου συμφεροντος, που προτρεπτικά χρηζει πλεον ερευνας.
Θα μπορει να πει καποιος βεβαια οτι τα σημεια των καιρων, και ο προσδιορισμος στο περιπου του επερχομενου τελους, δεν συνεπαγει οτι πρεπει να ξερουμε την ακριβη ημερομηνια.
Αυτο ομως που παρατηρει κανεις ειναι, οτι οσο λιγοστευουν οι προκαθορισμενες μερες της ανθρωπινης ιστοριας, τοσο το συμφερον της τελευταιας γενιας αλλαζει δυναμικά.
Οι ανθρωποι που αναγνωριζουν με καθαρη συνειδηση τα σημεια των καιρων, εχουν συμφερον να γνωριζουν αν οχι την ακριβη ημερομηνια, σιγουρα το πλησιασμα της. Αυτο που θα πρεπει να αναγνωριστει ομως, ειναι η αρση πλεον της σκοπιμης απαγορευσης του “απόρρητου” του Θεου, προς το συμφερον των εσχατων ψυχων, οπου και θα αποδωσουν μερικους απο τους μεγαλυτερους Αγίους ολων των εποχών. Το παλιο απορρητο λόγω του “διὰ τὸ συμφέρον ἄρα τὸ ἐκ τῆς ἀγνοίας“4 εδωσε πλεον την θεση του στην αποσαφηνιση της συμπληρωσης του καιρου των εθνών. Οποιος δεν το αναγνωριζει αυτο, προσβαλει την Αγια Γραφή και θεωρει οτι ειναι περιτα τα συγκεκριμενα σημεια. Αρα με την αρση του απορρητου πλεον και με την θετικη αυρα της μη απαγορευμενης πλεον γνωσης, δεν ειναι διολου απιθανο ο Θεος να προχωρησει οσο μειωνεται ο χρονος της ανθρωπινης ιστοριας και σε αλλες σταδιακες αποκαλυψεις προς το συμφερων των εκαστοτε ψυχων παντα. Δεν ειναι τυχαιο οτι πυκνωσαν οι αξιολογες ορθοδοξες φωνες περι συντομου τελους.
Ετσι συλογιζομενοι πλεον τους ανθρωπους του διωγμου του αντιχριστου, συνηδητοποιουμε οτι δεν εχουν κανενα συμφερον να μην γνωριζουν το ποτε, διοτι ο χρονος θα κυλαει μαρτυρικα για αυτους. Εκει η γνωση της ημερομηνίας της Β' παρουσιας, οχι μονο δεν ειναι επιβλαβης, οπως οντως θα ηταν σε ανθρωπους των προηγουμενων αιώνων και ο Αγιος περιφημα εξηγησε4, αλλα θα ειναι ωφέλιμη ενδυναμωνοντας τους λογισμους που γενουν κουραγιο κατα τον διωγμο. Κοινως θα μετρουν τον χρονο αντιστροφα. Δεν εχει καμια βαση πλεον η αδιαφορια της ψυχικης σωτηριας και προετοιμασιας, αφου πλεον συμμετεχουν στον υπερπαντων αγωνα. Αρα ο βασικος λογος που εξηγησε ο Αγιος, και που ισχυε για τους πολλους , τωρα δεν ισχυει. Ισχυει το ακριβως αντιθετο. Οσοι πλεον δεν γνωριζουν τον ακριβη χρονο της Β 'παρουσιας, κινδυνευουν περισσοτερο. Οτι ηταν πριν βλαβερο, τωρα εγινε χρησιμο και οτι ηταν χρησιμο εγινε πλεον βλαβερό. Αυτο εξηγει πληρως, γιατι η ασυληπτη θεικη σοφια έδωσε τις λεπτομερεις ημερες στην Αποκαλυψη.
Οι στατικες λοιπον ερμηνείες που δεν λαμβανουν υποψην τους ολες τις παραμετρους, και ειδικα το κυλιομενο χρονο, εχουν προβλημα. Ο Αγιος το υπονοει ξεκαθαρα αυτο. Μαλιστα ο χρονος συσχετιζεται αμεσα και συνολικά με το συμφερον των ψυχων.
Αυτο λοιπον το αυταποδεικτο συμπερασμα, θα πρεπει να εχει βαλει ηδη την ταφοπλακα σε καθε
υπερασπιστικη δηθεν αγιοπατερικη μελετη, περι του μονιμα αγνωστου της Β' παρουσιας. Αυτες οι αφελεστατες ερμηνιες δημιουργουν προβλημα στην συνοχη της ορθοδοξης διδασκαλιας περι εσχατων, και δημιουργουν δυσεπιλυτα και αναπαντητα κενα απο διαφορους στοχαστικους κυκλους με χαρακτηριστικη απιστία.
Οι παραπανω διαπιστώσεις εχουν ήδη απαντησει σε οσους ισχυριστουν απαγορευση ενασχολησης στα λογια του Αγίου, προφασιζομενοι την φραση “Σε κανεναν δεν ανηκει να περιεργαζεται όσα Αυτός σιώπησε. Διότι ποιος γνώρισε τον νούν του Κυρίου, ώστε να γινει συμβουλος του”1. Εδω αφενος ομιλει σε σχεση με την εποχη εκεινη, θελοντας να δωσει νοητική εμφαση στην αποφυγη του Κυριου να πει σε ακαταλληλο χρονο λεπτομερειες. Θέλησε ο Αγιος να μας μεταδώσει το ύφος που προέκυπτε προς τους μαθητές του απο τα λόγια του Κυρίου. Θέλησε επισης να διδάξει ολες τις επόμενες γενιές τον κανόνα. Μην πολυασχολείστε μέχρι να πληρωθει ο καιρος των εθνών ειναι το μήνυμα.
Μπαινει ομως και η εξαιρεση στα αμεσως ακολουθα λογια που εξετασαμε παραπανω, για την εσχατη γενιά. Πλεον εξ' ορισμου αυτα που “εσιωπισε” και με πλαγιο τροπο προσπέρασε, εχουν ηδη χάσει το νοημα τους. Εδω φαινεται ποσο σημαντικο ειναι η διαχρονικά προτρεπτική φραση “ καιρὸν ἐξετάζῃ”.
Το νοημα λοιπον σε αυτη την περιπτωση “Τίς γὰρ ἔγνω νοῦν Κυρίου”1, ήταν αποτρεπτικό περι της επιμονής οσων προωρα ήθελαν να μαθουν ολες τις λεπτομερειες, και οχι για να δηλωσει οτι ποτε δεν προκειτε να γινουν γνωστές. Διοτι εαν απαντησουμε θεολογικα στην ρητορικη ερωτηση του συγκεκριμενου χωρίου της αγίας Γραφής, θα λεγαμε οτι Αγιοι εγνωσαν νου Κυρίου.
Αν περναμε κυριολεκτικα τα λογια του Αγιου εδω, θα φταναμε σε εντελως αντιθετα αποτελεσματα απο τον χριστοποιημενο νου των Αγιων. Για αυτο στην ορθοδοξη θεολογια εχουμε την συναφεια και δεν μπορουμε ευκολα απο ενα και μονο σημειο, οταν υπαρχουν και αλλα σχετικα, να εξαγουμε σωστο συμπερασμα.
Αυτος ειναι και ο λογος των εξαιρέσεων. Ολοι εχουμε ακουσει ιστοριες αγιων ανθρωπων που ξεφυγαν απο τον κανονα “καὶ τὸ ἑκάστου πέρας ἔκρυψεν”4 που αναφερει ο Αγιος, περι της γνωσης του χρονου της προσωπικης μας κοιμήσεως. Η ιδια εξαιρεση μπορει να εφαρμοστει κατ' οικονομια και για μεριδα των πιστων της τελευταιας γενιάς, οπου και θα αγωνιστουν σκληρα στην διεκδικηση του αγιασμου τους.
Ενα λανθανον επιβεβαιωτικο συμπεράσμα για τον διαχωρισμο όχι μονο της τελευταιας γενιάς απο τις προηγουμενες, αλλα και για διαχωρισμο της ιδιας της τελευταιας γενιας αναμεσα σε αυτους που θα ξερουν και καταλαβαινουν την Β΄παρουσια και τους υπολοιπους φαινεται με το “πρὸς τὸ μὴ ἀπαρασκεύα στον ὄντα, αἰφνιδίως καταλάβῃ ἡ ἡμέρα”5. Εδω ξεκαθαριζεται, σε συμφωνια με την Αποκαλυψη, οτι η αποφυγη του αιφνιδιαστικου της ημερας της Β' Παρουσιας δεν ειναι πρωτογνωρη αλλα για τους αληθινα πιστους ειναι μια πραγματικοτητα. Οι προηγουμενοι όμως πιστοι των αλλων γενεων , θα επρεπε να το εκλαμβανουν ως αφορμη για μονιμη εγγρηγορση. Οι πετυχημενοι, προγνωρισαν την προσωπικη τους Β' Παρουσια.
Ετσι αφου μπορουμε να κατανοησουμε πλεον τον κανονα και την χρονικη εξαιρεση της υστατης γενιας, καταλαβαινουμε οτι φρασεις οπως “παρὰ τὸ συμφέρον αὐτοῖς καὶ πᾶσιν ἡμῖν ποιήσῃ.”3, δεν εχουν πλεον καμια τυχη στην απολυτη ερμηνευτικη μορφη τους. Εχει ηδη προηγουμενως αποσαφηνισει ο Αγιος τις περιπτωσεις με το “ Ἐν ἀμφοτέροις ἡμῖν”, οπότε ο λογος περι του συνολικου συμφεροντος των ψυχων αναφερεται με τις υποπεριπτωσεις του, και οχι για να υποδηλωσει οτι η αποκρυψη εχει ρητη εφρμογη σε ολους.
Η προθεση του Χριστου να μεταδώσει προσθετη πληροφορια, οπως εχει ηδη πραξει με επιπλεον χρονικες αποκαλυψεις σε μεταγενεστερους και συγχρονους αγιους, δηλωνεται και απο την φραση
“πάντα μετὰ ἀκριβείας διελέγετο τοῖς μαθηταῖς τὰ περὶ τῆς συντελείας”6. Η αιτιολογία ειναι περι της αποφυγή της πλανης του αντιχρίστου. Αρα με αυτα τα δεδομενα, δεν ειναι καθολου αδικο να υποθεσουμε οτι οι αποκαλυψεις αυτες, ακομα και η ακριβης ημερομηνιακη γνωστοποιηση του τελους, εξυπηρετει αυτο το συμφερον των τελευταιων ανθρωπων. Διοτι ο αντιχριστος θα μπει σε χριστιανικους ναους συμφωνα με πολλους αγιους, και ίσως πει κατα τον Άγιο: “μεταποιήσας ἑαυτὸν λέγῃ· Ἐγώ εἰμι ὁ Χριστὸς, καὶ πειράσῃ καὶ αὐτὸς περὶ τῆς ἡμέρας καὶ συντελείας”7.
Αρα το “ὥστε μὴ πλανᾶσθαι περὶ τῆς παρουσίας αὐτοῦ”6 δίνει νοημα στην θεικη βουληση για πιθανη αποκαλυψη της τελικης ημερομηνιας. Ο σκοπος θα μπορουσε να ειναι η άμεση προφυλαξη απο τον πιθανο αντιχριστο ισχυρισμο οτι η Β' Παρουσία ήδη έγινε.
Επειτα δινεται και η εξηγηση γιατί ειπώθηκε το σχετικο και περι Αγγέλων και περι της μη γνωση τους. Δεν ηταν φυσικα για να τονιστει το απαγορευτικο της ανθρωπινης γνωσης, οπως υποστηριζουν μερικοι οπαδοι της αλλης αποψης περι κρυφου “βαθους” του Θεου.
Με βαση την εξαιρεση της τελευταιας γενιας που ειδαμε, κατανοει καποιος οτι οι φυλακες Αγγελοι των βαπτισμενων χριστιανων του Διωγμου, θα ξέρουν πλεον και εκεινοι. Ομως “Μας συμφερει και περι των Αγγέλων...να ακουσουμε, για τους ερχόμενους μετα απο τα αυτα πλανους, ωστε και εαν σαν αγγελοι μετασχηματιστουν οι δαιμονες, και περι της συντελειας επιχειρησουν να πουν, μην τους πιστεψετε, αφου ήδη ξερετε οτι δεν γνωριζουν.”7
Επιπλεον θα πρεπει να λαβουμε υποψιν και το απολογητικο πλαισιο οπου κινουνταν οι απαντησεις του Αγίου, δεδομενου οτι τα συγκεκριμενα σημεια, εδιναν κατα κορον τροφη στους αιρετικους περι των δυο φυσεων του Θεανθρωπου8,9,10.11.
Μια ακομη επισημανση περι της γνωσης της ημερας, ειναι και τα ακολουθα λογια. Αυτά βοηθουν να φωτιστει παραπανω το πραγματικο νοημα και ερμηνευτικο πλαισιο της αντιπαραθεσης. Βοηθουν προθετα στην βαθυτερη κατανοηση των μη αποκομενων και κυριολεκτικών ερμηνειων ορισμενων δηθεν απαγορευτικών λογων.
“Διὰ γὰρ τοῦτο ἐδόθη τὸ Σάββατον τῷ προτέρῳ λαῷ, ἵνα γινώσκῃ καὶ τὸ τέλος καὶ τὴν ἀρχὴν τῆς κτίσεως”12
Εδω βεβαια το πρωταρχικο νοημα αναφερεται στην διαφορα που εκανε ο Χριστος αναμεσα στην κτιση της φθορας και την νίκη επι του θανάτου στην νεα κτιση. Ομως δειχνει οτι ο Θεος δινει σημασια στην ημέρα αλλα και ενημερώνει καταλληλως για το που βρισκονται τα χρονικά ορια.
Αν και ο Μεγας Αυτος αγιος δεν μίλησε τοσο προσδιοριστικά περι της Κυριακης ως η ημερα της Β' παρουσιας οπως εκαναν άλλοι, εντουτοις σε συμφωνια μαζι τους υπογραμισε το σημαντικα πνευματικό νοημα της ξεχωριστης αυτης ημερας του Κυρίου. Μιλησε για εννοιες δευτερας ανακτισεως και κανουργια κτιση και ενισχυσε θεολογικά την σημασια της Κυριακης: “οὕτως τὴν Κυριακὴν τιμῶμεν, μνήμην οὖσαν ἀρχῆς δευτέρας ἀνακτίσεως”13
Κυρίως σε σχεση με το θέμα στην ομιλια, οριζεται η Κυριακή ως χρονοσημο διαχωρισης του παλαιου Αδαμ και του νεου Αδαμ. Αυτός πνευματικα θεωρειται ο Χριστος και η νεα εσωτερικη κτιση που χαρισε στον ανθρωπο με την δυνατοτητα της αποκαταστασης στην δοξα των πρωτοπλαστων.
Ομως γνωριζοντας οτι η Β' Παρουσια θα ειναι και αυτη νεα κτιση, η ανακαινιση της κτισης και δηλαδή ανακτιση, μονιμη και οριστική, ευκολα γινονται οι συνειρμοί: “τὴν Κυριακὴν ἐδήλωσεν, ἵνα τὸ τέλος τῆς παρελθούσης γινώσκῃς”12. Αυτοι επιβεβαωνονται απο τα λογια και αλλων Αγιων.
Επισης υπογραμισε οτι η Αποκαλυψη κατ' επιλογη του Θεου και οχι του Ιωαννη γραφτηκε Κυριακή14Η παρατηρηση σημαντικων γεγονοτων που αφορουν τον Θεο και γινονται παντα την ιδια μερα, κανουν ευκολοτερο τον επιβεβαιωτικό συνειρμο οτι το μεγιστο Γεγονος που περιγραφεται στην Ιερη Γραφη θα συμβεί Κυριακή.
Δεν μπορει τοσες χρονικές πληροφοριες να ειναι χωρις σκοπό, συμφωνα και με τους Αγιους. Θα πρεπει να συμφωνήσουν ολοι οτι ο χρονος, η ημερα και οι αριθμοι, εχουν σημασία για τον Θεο, αλλιως δεν θα ασχολουντουσαν τοσοι Αγιοι. Το βασικο συμπερασμα ομως ειναι η μετατοπιση του συμφεροντος του εσχατου ποιμνιου λογω χρονου οπως εξετασαμε και επιβεβαιωθηκε απο τον Αγιο. Οχι μονο αυτο, αλλα ενας αλλος σημαντικος λογος υπάρχει. Η προφητευμενη πλανη και προδοσια θα ειναι τετοιο βαθμο, οπου επιβαλεται η γνωστοποιηση περισσοτερων στοιχειων απο τον υψιστο για την προστασια των καλοπροαιαρετων. Δηλαδη δεν ειναι μονο ο χρονος, αλλα και η ιδια η τοσο διαφορετικη κατασταση της αιρετικής πλανης, που πιεζει το συμφερον της σωτηριας. Ειδαμε οτι αποτελει το πρωταρχικο κριτηριο του Υψιστου ως το προς τι και ποτε θα το αποκαλυψει.
Ετσι οταν συντρεχει λογος υστατης προδοσιας απο τους αρχιποιμένες και αποδοχης του αντιχριστου, ειλικρινά δεν νομιζουμε οτι οι τυχων η δηθεν πλανεμένοι “εσχατολογοι” είναι χειροτεροι απο αυτους.
“..ἡ αἵρεσις αὕτη πολλὴν ἀναισχυντίαν ἔχουσα καὶ διαχυνομένη... δάσκουσά τε κατὰ τοῦ σωτῆρος φρονεῖν, αὕτη ἂν εἴη ἡ ἀποστασία..”15
Ο Μεγας Αγιος προειδοποιει για την εσχατη εποχη λιγων ετων του αντιχριστου: “..τὰ τοῦ ἀντιχρίστου. τίς γὰρ βλέπων αὐτὸν ἐξάρχοντα τῶν νομιζομένων ἐπισκόπων καὶ προκαθήμενον τῶν ἐκκλησιαστικῶν κρίσεων “15. Δηλαδη ασχετα με τα οποια νομοκανομικα και παραβασεις η αποτροπες καθαιρεσεων, πνευματικα για τον Θεο οι τοτε προδοτες της πιστεως δεν θα θεωρουνται καν επισκοποι.
Αυτο θα ισχυσει δε απο την ωρα που θα ανακατευτει ο αντιχριστος στα της εκκλησιας, με διατaγματα η αλλες εμφανεις η μη παρεμβασεις. Συνεχιζει ο Αγιος: “τὸν γὰρ Χριστιανισμὸν περιβεβλημένος καὶ εἰς τοὺς ἁγίους τόπους εἰσερχόμενος ἑστηκώς τε ἐν αὐτοῖς ἐρημοῖ τὰς ἐκκλησίας, παραλύων τοὺς τούτων κανόνας καὶ τὰ ἴδια κρατεῖν βιαζόμενος.“15
Στους πλεον πλανεμενους και αδιαφορους πνευματικα ανθρωπους, συμφερει λοιπόν η επικαιροποιηση και εγκαιρη προγνωση των επερχομενων. Παρολα αυτα οι πολλοι δεν θα πιστεψουν και θα οδηγηθουν στην απωλεια, αλλα η δικαιολογια θα εχει αφαιρεθει απο αυτους. Θα κληθουν εν μεσω τρομου και πνευματικης γυμνιας, επικουρουμενης με ακρατο ορθολογισμο, να αντισταθουν στην παγκοσμια εξουσια γυμνοι, χωρις την παντοδύναμη ελπίδα που προκυπτει απο την ευσεβεια και την πιστη.
Βιβλιογραφία
1: "Τίνος οὖν ἕνεκεν γινώσκων, οὐκ εἶπε φανερῶς τότε τοῖς μαθηταῖς, οὐδενός ἐστι περιεργάσασθαι, ἃ σεσιώπηκεν αὐτός. Τίς γὰρ ἔγνω νοῦν Κυρίου, ἢ τίς σύμβουλος αὐτοῦ ἐγένετο; Τίνος δὲ χάριν γινώσκων ἔλεγεν, ὅτι οὐδὲ ὁ Υἱὸς οἶδεν, οὐδένα τῶν πιστῶν ἀγνοεῖν οἶμαι, ὅτι καὶ τοῦτο οὐδὲν ἧττον διὰ τὴν σάρκα ὡς ἄνθρωπος ἔλεγεν. Οὐδὲ γὰρ οὐδὲ τοῦτο ἐλάττωμα τοῦ Λόγου ἐστὶν, ἀλλὰ τῆς ἀνθρωπίνης φύσεως ἧς ἐστιν ἴδιον καὶ τὸ ἀγνοεῖν. Καὶ τοῦτο πάλιν ἄν τις ἴδοι καλῶς, ἐὰν καὶ τὸν καιρὸν ἐξετάζῃ μετὰ συνειδήσεως ἀγαθῆς, πότε καὶ τίσιν ἔλεγε ταῦτα ὁ Σωτήρ", --Άγ.Αθανάσιος ο Μέγας - (P.G. 26, 413),
2: "Ο Μ. Αθανάσιος αναφέρει ρητά και ξεκάθαρα βάζοντας την ταφόπλακα σε κάθε εσχατολογική δήθεν μελέτη για τον ακριβή υπολογισμό της Β Παρουσίας, λέγοντας ότι δεν ανήκει σε κανέναν να περιεργάζεται για όσα ο Κύριος σιώπησε. Και το αιτιολογεί με την ρήση του Χριστού ότι ούτε ο ίδιος ως άνθρωπος γνώριζε, δείχνοντας γενικά ότι η ανθρωπινή φύση αγνοεί.", http://exprotestant.blogspot.gr/2011/10/32.html,
3: "ὅμως εἰδὼς, λέγει, οὐδὲ ὁ Υἱὸς οἶδε. Τίνος μὲν οὖν χάριν τότε εἶπεν, οὐκ οἶδα, ἃ αὐτὸς, ὡς Δεσπότης, οἶδεν; Ὡς διερευνῶντα στοχάζεσθαι χρὴ, τῆς ἡμῶν ἕνεκα λυσιτελείας, ὥς γε νομίζω, τοῦτο πεποίηκε· παράσχοι δὲ αὐτὸς τῇ προθέσει τὸν νοῦν τῆς ἀληθείας! Ἐν ἀμφοτέροις ἡμῖν τὸ χρήσιμον ἐφύλαξεν ὁ Σωτήρ· εἰ γὰρ τὰ μὲν πρὸ τοῦ τέλους ἀπαντῶντα δεδήλωκεν, ἵνα μὴ, ὡς εἶπεν αὐτὸς, ξενισθῶμεν, μηδὲ θροηθῶμεν, γινομένων αὐτῶν, ἀλλὰ καὶ ἐκ τούτων τὸ μετὰ ταῦτα τέλος προσδοκῶμεν· περὶ δὲ τῆς ἡμέρας καὶ τῆς ὥρας οὐκ ἠθέλησε θεϊκῶς εἰπεῖν, ὅτι Οἶδα· ἀλλὰ σαρκικῶς διὰ τὴν σάρκα τὴν ἀγνοοῦσαν, καθὰ προεῖ πον, εἶπεν, ὅτι Οὐκ οἶδα· ἵνα μηκέτι ἐπερωτήσωσιν αὐτὸν, καὶ λοιπὸν ἢ μὴ εἰρηκὼς λυπήσῃ τότε τοὺς μαθητὰς, ἢ εἰρηκὼς, παρὰ τὸ συμφέρον αὐτοῖς καὶ πᾶσιν ἡμῖν ποιήσῃ.Ὃ γὰρ ἂν ποιῇ, τοῦτο πάντως ὑπὲρ ἡμῶν ἐστιν, ἐπειδὴ καὶ δι' ἡμᾶς ὁ Λόγος σὰρξ ἐγένετο. Δι' ἡμᾶς τοίνυν εἶπε καὶ τὸ, Οὐδὲ ὁ Υἱὸς οἶδε· καὶ οὔτε ἐψεύσατο τοῦτο εἰρηκώς (ἀνθρωπίνως γὰρ εἶπεν, ὡς ἄνθρωπος, Οὐκ οἶδα), οὔτε ἀφῆκε τοὺς μαθητὰς αὐτὸν βιάσασθαι εἰπεῖν· εἰρηκὼς γὰρ, Οὐκ οἶδα, ἔστησε κἀκείνων τὴν ἐρώτησιν", --Άγ.Αθανάσιος ο Μέγας - (P.G. 26, 425) ,
4: Ἄλλως τε οὐδὲ εἰδέναι πάλιν πότε τὸ τέλος, ἢ πότε τοῦ τέλους ἡ ἡμέρα, συμφέρει τοῖς ἀνθρώποις, ἵνα μὴ, γνόντες, καταφρονηταὶ τοῦ μεταξὺ χρόνου γένωνται, περιμένοντες τὰς ἐγγὺς τοῦ τέλους ἡμέρας· τότε γὰρ μόνον ἑαυτῶν ἐπιμελεῖσθαι προφασίσονται. Διὰ τοῦτο καὶ τὸ ἑκάστου τέλος τοῦ θανάτου σεσιώπηκεν, ἵνα μὴ, προφάσει τῆς γνώσεως φυσιωθέντες οἱ ἄνθρωποι, ἀμελεῖν ἑαυτῶν τὸ πλεῖστον ἄρξωνται τοῦ χρόνου. Ἀμφότερα δὴ οὖν καὶ τὸ καθόλου τέλος, καὶ τὸ ἑκάστου πέρας ἔκρυψεν ἀφ' ἡμῶν ὁ Λόγος (καὶ γὰρ καὶ ἐν καθόλου τὸ ἑκάστου τέλος ἐστὶ, καὶ ἐν τῷ ἑκάστου τέλει τὸ καθόλου συνάγεται), ἵνα, ἀδήλου αὐτοῦ ὄντος καὶ ἀεὶ προσδοκωμένου, καθ' ἡμέραν ὡς καλούμενοι προκόπτωμεν, τοῖς ἔμπροσθεν ἐπεκτεινόμενοι, τῶν δὲ ὄπισθεν ἐπιλανθανόμενοι. Τίς γὰρ, γινώσκων μὲν τὴν ἡμέραν τοῦ τέλους, οὐχ ὑπερτίθεται τὸν μεταξὺ χρόνον· ἀγνοῶν δὲ, οὐ καθ' ἡμέραν ἕτοιμος γίνεται; Διὰ τοῦτο γὰρ ἐπὶ τούτοις ἐπέφερεν ὁ Σωτὴρ, λέγων· Γρηγορεῖτε οὖν, ὅτι οὐκ οἴδατε οὐδὲ ὑμεῖς, ποίᾳ ὥρᾳ ὁ Κύριος ὑμῶν ἔρχεται· καὶ, Ἧ οὐ δοκεῖτε ὥρᾳ, ὁ Υἱὸς τοῦ ἀν θρώπου ἔρχεται· διὰ τὸ συμφέρον ἄρα τὸ ἐκ τῆς ἀγνοίας τοῦτο εἴρηκε., --Άγ.Αθανάσιος ο Μέγας - (P.G. 26, 428) ,
5: "ὡς υἱὸς Πατρὸς, ἀνεφάνη, πάσης τιμῆς καὶ χάριτος ἠξιωμένος πρὸς τοῦ ἰδίου Πατρὸς ἄνευ τῆς ἡμέρας καὶ ὥρας ἐκείνης, λέγω δὴ τῆς συντελείας, ἢ μόνον σημεῖα λαβὼν, ἵνα μὴ ἀγνοῶν, ὅτι ἐγγύς ἐστι τὸ τέλος, πρὸς τὸ μὴ ἀπαρασκεύα στον ὄντα, αἰφνιδίως καταλάβῃ ἡ ἡμέρα. Ἄρ. εἶπεν· Ὁμολογῶ ὀρθῶς εἰρῆσθαι τοῦτο τὸ περὶ τῆς ἡμέρας·", --Άγ.Αθανάσιος ο Μέγας - (P.G. 28, 476),
6: Καὶ ὁ Χριστὸς δὲ πολλὴν ὑπὲρ τούτου ποιεῖται φροντίδα, ὅτε καθεσθεὶς ἐν τῷ ὄρει, πάντα μετὰ ἀκριβείας διελέγετο τοῖς μαθηταῖς τὰ περὶ τῆς συντελείας. Διὰ τί; Ἵνα μὴ ἔχωσι χώραν οἱ τοὺς ἀντιχρίστους εἰσάγοντες καὶ ψευδοχρίστους..Καὶ πολλὰ τίθησι καὶ αὐτὸς σημεῖα, ἓν μὲν καὶ μέγιστον, λέγων, ὅταν κηρυχθῇ εἰς πάντα τὰ ἔθνη τὸΕὐαγγέλιον· ἕτερον δὲ, ὥστε μὴ πλανᾶσθαι περὶ τῆς παρουσίας αὐτοῦ· Ὡς ἀστραπὴ,φησὶν ἥξει, οὐκ ἐν γωνίᾳ τινὶ κρυπτομένη, ἀλλὰ πανταχοῦ λάμπουσα, --Αγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G. 62.467-470) ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑΝ.,
7: "Οἶδεν ἄρα ὁ Υἱὸς Λόγος ὤν· τοῦτο γὰρ λέγων ἐσήμαινεν, ὅτι Ἐγὼ οἶδα, ἀλλ' οὐκ ἔστιν ὑμῶν γνῶναι· δι' ὑμᾶς γὰρ καὶ ἐν τῷ ὄρει καθήμενος σαρκικῶς εἶπον, Οὐδὲ ὁ Υἱὸς οἶδε, διὰ τὸ ὑμῶν καὶ πάντων συμφέρον· συμφέρει γὰρ ὑμῖν καὶ περὶ τῶν ἀγγέλων καὶ περὶ τοῦ Υἱοῦ οὕτως ἀκοῦσαι, διὰ τοὺς ἐσομένους μετὰ ταῦτα πλάνους, ἵνα, κἂν ὡς ἄγγελοι μετασχηματίσωνται δαίμονες, καὶ περὶ τῆς συντελείας ἐπιχειρήσωσι λέγειν, μὴ πιστεύσητε, ὡς ἀγνοούντων αὐτῶν. Ἂν δὲ καὶ ὁ Ἀντίχριστος μεταποιήσας ἑαυτὸν λέγῃ· Ἐγώ εἰμι ὁ Χριστὸς, καὶ πειράσῃ καὶ αὐτὸς περὶ τῆς ἡμέρας καὶ συντελείας λέγειν, πρὸς τὸ πλανῆσαι τοὺς ἀκούοντας", --Άγ.Αθανάσιος ο Μέγας - (P.G. 26, 425-428) ,
8: "Ποίαν ἔτι πρόφασιν εὑρήσουσιν οἱ Ἀρειανοί; Τί λοιπὸν ἐπινοήσαντες γογγύσουσι; Κατεγνώσθησαν μὴ εἰδότες τὸ, «Κύριος ἔκτισέ με εἰς ἔργα αὐτοῦ.» Καὶ ἐδείχθησαν μὴ νοοῦντες τὸ, «Περὶ δὲ τῆς ἡμέρας ἐκείνης οὐδεὶς οἶδεν, οὐδὲ οἱ ἄγγελοι, οὐδὲ ὁ Υἱός.» Καὶ γὰρ ὥσπερ λέγων μὲν τὸ, «ἔκτισε,» τὸ ἀνθρώ πινον σημαίνει, ὅτι ἄνθρωπος γέγονε καὶ ἐκτίσθη· λέγων δὲ, «Ἐγὼ καὶ ὁ Πατὴρ ἕν ἐσμεν,» καὶ, «Ὁ ἑωρακὼς ἐμὲ ἑώρακε τὸν Πατέρα,» καὶ, «Ἐγὼ ἐν τῷ Πατρὶ, καὶ ὁ Πατὴρ ἐν ἐμοί,» τὴν ἀϊδιότητα καὶ τὸ πρὸς τὸν Πατέρα ὁμοούσιον σημαίνει· οὕτως λέγων, «Οὐδεὶς οἶδεν, οὐδὲ ὁ Υἱὸς,» ὡς ἄνθρωπος πάλιν λέγει· ἀνθρώπων γὰρ ἴδιον τὸ ἀγνοεῖν.", --Άγ.Αθανάσιος ο Μέγας - (P.G. 26, 624),
9: "καὶ τὴν περὶ τοῦ πάντων τέλους ὥραν, ὡς μὲν Λόγος, γι νώσκει, ὡς δὲ ἄνθρωπος, ἀγνοεῖ· ἀνθρώπου γὰρ ἴδιον τὸ ἀγνοεῖν, καὶ μάλιστα ταῦτα. Ἀλλὰ καὶ τοῦτο τῆς φιλανθρωπίας ἴδιον τοῦ Σωτῆρος. Ἐπειδὴ γὰρ γέγονεν ἄνθρωπος, οὐκ ἐπαισχύνεται διὰ τὴν σάρκα τὴν ἀγνοοῦσαν εἰπεῖν, Οὐκ οἶδα, ἵνα δείξῃ, ὅτι, εἰδὼς ὡς Θεὸς, ἀγνοεῖ σαρκικῶς. Οὐκ εἴρηκε γοῦν, Οὐδὲ ὁ Υἱὸς τοῦ Θεοῦ οἶδεν, ἵνα μὴ ἡ θεό της ἀγνοοῦσα φαίνηται· ἀλλ' ἁπλῶς, Οὐδὲ ὁ Υἱός· ἵνα τοῦ ἐξ ἀνθρώπων γενομένου Υἱοῦ ἡ ἄγνοια ᾖ.", --Άγ.Αθανάσιος ο Μέγας - (P.G. 26, 416) ,
10: "Γρηγορεῖτε οὖν, ὅτι οὐκ οἴδατε οὐδὲ ὑμεῖς, ποίᾳ ὥρᾳ ὁ Κύριος ὑμῶν ἔρχεται· καὶ πάλιν, ᾖ οὐ δοκεῖτε ὥρᾳ, ὁ Υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἔρχεται· δι' ὑμᾶς γὰρ κἀγὼ γενόμενος ὡς ὑμεῖς, εἶπον·", --Άγ.Αθανάσιος ο Μέγας - (P.G. 26, 420) ,
11: "Οὐδεὶς οἶδεν, οὐδὲ ὁ Υἱὸς, νῦν οὐκ εἶπεν, ὅτι Ἐγὼ οὐκ οἶδα, ἀλλ' ὅτι Ὑμεῖς οὐκ οἴδατε. Οὕτως ἄρα πυνθανομένων τῶν μαθητῶν περὶ τοῦ τέλους, καλῶς εἶπε τότε καὶ τὸ, Οὐδὲ ὁ Υἱὸς, σαρκικῶς διὰ τὸ σῶμα, ἵνα δείξῃ, ὅτι, ὡς ἄνθρωπος, οὐκ οἶδεν· ἀνθρώπων γὰρ ἴδιον τὸ ἀγνοεῖν", --Άγ.Αθανάσιος ο Μέγας - (P.G. 26, 420) ,
12: Διὰ γὰρ τοῦτο ἐδόθη τὸ Σάββατον τῷ προτέρῳ λαῷ, ἵνα γινώσκῃ καὶ τὸ τέλος καὶ τὴν ἀρχὴν τῆς κτίσεως. Τῇ δὲ καινῇ κτίσει οὐκ ἐνετείλατο φυλάττειν Σάββατον· ἵνα τὴν μὲν ἀρχὴν ἐν τῇ Κυριακῇ γινώσκῃ, ἀτελεύτητον δὲ ἐπίσταται τὴν ταύτης χάριν. Διὰ τοῦτο δὲ καὶ τὴν ἀρχὴν, τουτέστι τὴν Κυριακὴν ἐδήλωσεν, ἵνα τὸ τέλος τῆς παρελθούσης γινώσκῃς., --Άγ.Αθανάσιος ο Μέγας - (P.G. 28, 133) ,
13: "οὕτως τὴν Κυριακὴν τιμῶμεν, μνήμην οὖσαν ἀρχῆς δευτέρας ἀνακτίσεως. Οὐ γὰρ ἄλλην ἐπέκτισεν, ἀλλὰ τὴν παλαιὰν ἀνεκαίνισε, καὶ ἣν ἤρξατο ποιεῖν ἐτελείωσε", --Άγ.Αθανάσιος ο Μέγας - (P.G. 28, 140) ,
14: "Βιβλίον ηʹ. Ἀποκάλυψις Ἰωάννου. Οὕτω καλεῖται τὸ βιβλίον, ἐπειδὴ καὶ ταύτην τὴν ἀποκάλυψιν αὐτὸς Ἰωάννης ὁ εὐαγγελιστὴς καὶ θεολόγος ἑώρακεν ἐν τῇ Πάτμῳ καλουμένῃ νήσῳ, ἐν ἡμέρᾳ Κυριακῇ, καὶ κελευσθεὶς ἔγραψεν αὐτὴν,", --Άγ.Αθανάσιος ο Μέγας - (P.G. 28, 428),
15: "Δεινὰ μὲν οὖν καὶ πέρα δεινῶν τὰ τοιαῦτα, πρέπουσα δὲ πρᾶξις ὅμως τῷ σχηματιζομένῳ τὰ τοῦ ἀντιχρίστου. τίς γὰρ βλέπων αὐτὸν ἐξάρχοντα τῶν νομιζομένων ἐπισκόπων καὶ προκαθήμενον τῶν ἐκκλησιαστικῶν κρίσεων οὐκ ἀκολούθως ἂν εἴποι τοῦτ' εἶναι τὸ διὰ τοῦ Δανιὴλ εἰρημένον «βδέλυγμα τῆς ἐρημώσεως»; τὸν γὰρ Χριστιανισμὸν περιβεβλημένος καὶ εἰς τοὺς ἁγίους τόπους εἰσερχόμενος ἑστηκώς τε ἐν αὐτοῖς ἐρημοῖ τὰς ἐκκλησίας, παραλύων τοὺς τούτων κανόνας καὶ τὰ ἴδια κρατεῖν βιαζόμενος. ἆρα τίς ἔτι τολμᾷ λέγειν τὸν καιρὸν τοῦτον εἰρηνικὸν εἶναι Χριστιανῶν καὶ οὐ μᾶλλον διωγμόν; καὶ διωγμόν, οἷος οὔτε πώποτε γέγονεν οὔτε τάχα τις ποιήσει ποτὲ τοιοῦτον εἰ μὴ ἄρα «ὁ υἱὸς τῆς ἀνομίας», ὃν οἱ χριστομάχοι δεικνύουσιν ἀναζωγραφοῦντες ἐν αὐτοῖς ἤδη. διὸ καὶ μάλιστα προσήκει νήφειν, μήπως ἡ αἵρεσις αὕτη πολλὴν ἀναισχυντίαν ἔχουσα καὶ διαχυνομένη ὡς «ἰὸς κεράστου», καθὼς ἐν ταῖς Παροιμίαις γέγραπται, δι δάσκουσά τε κατὰ τοῦ σωτῆρος φρονεῖν, αὕτη ἂν εἴη ἡ ἀποστασία, μεθ' ἣν ἐκεῖνος ἀποκαλυφθήσεται πάντως ἔχων τὸν πρόδρομον ἑαυτοῦ Κωνστάντιον." , --Άγ.Αθανάσιος ο Μέγας,--Τοῦ αὐτοῦ πρὸς ἁπανταχοῦ μοναχοὺς περὶ τῶν γεγενημένων παρὰ τῶν Ἀρειανῶν ἐπὶ Κωνσταντίου. 77.1 - 77.3 ,
amnos- Αριθμός μηνυμάτων : 1146
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2013
Απ: Επιτρέπεται να δίνουμε ημερομηνίες τέλους?
vas019 έγραψε:Αυτο ειναι το βασικο σκεπτικο λοιπον και η αναλυση των σχετικων λογων των μεγαλων αγιων, και ακολουθουν και αλλοι σε ενα ολοκληρωμενο εγγραφο.
Οποιος θελει περιμενει την διορθωση και την συμπληρωση, για να ειναι πιο ευαναγνωστο
Μπορεί να γίνει γνωστή η ημέρα και η ώρα;
Ενα θεολογουμενο θέμα που έχει γινει αιτία διαμάχης και αντορθόδοξων πράξεων απο την πλευρά της διοικούσης εκκλησιας και διάφορων υποστηρικτικών της κύκλων, που αδυνατουν επι έτη να ανταπεξέλθουν με πληροτητα στην προκληση της διαφωνίας, είναι το εαν είναι δυνατόν οι πιστοί άνθρωποι να γνωρίζουν την εγγύτητα των αποκαλυπτικών του Αντιχρίστου χρόνων και κατα προέκταση την ακριβη ημέρα της Β'παρουσίας. Είναι δυνατόν να γνωρίσουν οι άνθρωποι ακόμη και πρίν την αναληψη εξουσίας απο τον αντίχριστο την ακριβή ημερομηνία, μετά αξιοποιήσεως έγκυρων ορθόδοξων πηγών; Είναι δυνατον να γνωρίζουμε το προσωπο του Αντιχρίστου πριν αναλάβει την παγκοσμια εξουσια η τον υποδειξουν σε μερικους η ολους οι δυο προφήτες; Ειναι πράγματι αδύνατον λογω Θεικής Βούλησης, και ανθρωπινης αδυναμίας αυτη η γνωση; Γιατι δεν δινονται επαρκεις εξηγήσεις απο τους σημερινους υπερασπιστές της άποψης του αγνωστικισμου περι της ημέρας που οδηγει απαντες στην Αιωνιότητα; Γιατι δεν υπάρχουν σχετικές εκτενείς υπερασπιστικές απολογίες που να περιλαμβάνουν όλο το φάσμα των σχετικών λόγων και κειμένων των διαχρονικών Αγίων μας; Γιατι υποκρυβεται η αληθεια και οι πηγές και γιατι δεν τεκμηριώνεται με πληρότητα απο συγχρονους Ιεράρχες και θεολογους με γνωσεις η κάθε άποψη, αλλα παρουσιάζεται σαν τετελεσμένο ή και δογματικό το αποτέλεσμα που εξυπηρετει την κοινωνική μηχανική και την εγκοσμια εξουσία;
Θα επιχειρήσουμε εδω να εξεταστουν όλες ανεξαιρέτως οι διαχρονικά αξιόλογες ορθόδοξες πηγές και τα δεδομένα ολων των απόψεων, ωστε περα απο το παρων αναλυμένο συμπερασμα, να μπορει ο αναγνωστης να εξαγει και υποκειμενικο συμπερασμα. Η δισχιλιετής παραδοση της εκκλησιας, που δεν εκφραζεται μονο από μερικους συγχρονους διοικητικούς εκκλησιαστικους, υπηρέτες των προσωρινών μυστηρίων και τους παρατρεχάμενους τους, αλλά απο το σύνολο των προκατόχων τους και των συ αυτώ διαχρονικο πληρωμα των πιστων της ορθοδοξου Εκκλησιας, θα φωτιστεί περαιτέρω με την συγκεντρωτική αυτή ερευνα. Ευχόμεθα δε την άνωθεν αλάνθαστη και θεοφώτιστη νοητική βοήθεια στους λογισμους και την καρδια του κάθε ειλικρινη αναζητητη.
Υπάρχουν πάρα πολλοι υπαρκτοι λογοι για τους οποιους οι καλοπροαιρετοι χωρις ιδιαιτερες γνωσεις πατρολογιας, καταλαβαινουν γιατι πλησιαζει γοργα το τελος. Η εξελιξη της τεχνολογιας σε συνδιασμο με την πληρη απομακρυνση του ανθρωπου απο τον αληθινο Θεο, η καταρευση των ηθων και οι συγχρονοι σοδομισμοι σε συνδιασμο με την ανερχομενη διαβολολατρεια σε ολες τις μορφες και εκφρασεις της, έχουν προ πολλου ετοιμασει τον δρομο της αφιξης του καβαλαρη της αιωνιας δικαιοσυνης. Ο συνδιασμος της ανεπαρκειας πολλων σημερινων ορθοδοξων ποιμενων παγκοσμιως και ο εναγκαλισμος με την παναιρεση του οικουμενισμου ειναι ακομη μια προφητικη και κρισιμη παραμετρος. Η συρίκνωση παραγωγης αγιοτητος, οπως αυτη διαφενεται κυρίως για την μελλουσα γενεα, κανει επιτακτικη την αναγκη εκπληρωσης της ιστοριας οπως προφητευτηκε συνολικα, μεσα σε αυτη την γενεα. Οταν η γη σταματησει η μειωσει δραματικα την παραγωγη Αγιων σε σχεση με τον παγκοσμιο πληθυσμό, τοτε εφτασε η ωρα του τελους.
Παρολα αυτα, Η συγχρονη φοβεία παραδοχης της γνωσης του τελους, ακομα και απο ορθοδοξους επικριτες της νεας εποχης, και η προσπαθεια παρουσιασης ενος καθαρα αδογματιστου θέματος σαν τετελεσμένου συμπερασματος, δημιουργει πολλες σκεψεις και ανυσηχίες σε οσους γνωρίζουν,διαβλεπουν και προαισθάνωνται την αληθεια Του. Ο Ιερός Χρυσόστομος εξηγει σαφέστατα το οποιο 'ελαφρυντικό' έχουν κάποιοι με στρουθοκαμηλική συμπεριφορα:
“Δυσκολία περί συντελείας να ακούει κάποιος.Μέγας Αγών,“[1196]. Αυτό όμως είναι διαφορετικό από την παρέμβαση σε όσους μιλουν η αγωνίζονται σε αυτον τον μέγαλο αγώνα.
Ειναι αληθινα φρικτο αυτη η αντιληψη περι της δηθεν απαγορευμενης γνωσης της Β' Παρουσιας να εμποτιζεται σε αγωνιστες που φοβουνται να συνδεσουν την νεα εποχη με την εποχη του αντιχριστου, μια διασυνδεση που ειναι τοσο οφθαλμοφανης οσο τιποτε.
Αυτο που παρατηρει κανεις ειναι συγκεκριμενα ορια και πρωτυπα σκεπτικου απο ολους αυτους που διακηρυτουν “σαφηνεια” περι του απαγορευμενου.Οι βασικές λανθασμενες αρχες και αντιληψεις τους περι του θεματος, μπορει να συνοψιστουν στα παρακατω και θα αποσαφηνιστουν στην συνεχεια της μελετης.
1. Καμια αναφορά σε προσπαθειες ευρεσης ημερομηνιων απο Αγίους που αγιασαν. Οι αγιοι αυτοι δεν είχαν καποιο κολλημα στην αγιοποιηση τους ουτε καποια τεραστια κριτικη απο αλλους για το γεγονος οτι τολμησαν να προσπαθησουν να βρουν το “απαγορευμενο” του Θεου.
2. Καμια αναφορα σε αυτοαναιρέσεις Αγίων απο τον εαυτο τους, αλλα ουτε και απο αναιρεσεις και αμφιβολιες που προκυπτουν απο αντιθετες κατευθηνσεις διαχρονικα μεταξυ διαφορετικων αγιων, οι οποιες πιστοποιουν αν μην τι αλλο το θεολογουμενο του θεματος, βαση της μη κοινης συμφωνίας.
3. Υπαρχει μια νομιζόμενη απαγορευση απο την γραφή και απο μερικους λόγους αγίων περι του δήθεν σαφους αδυνάτου γνώσης της ημέρας και της ώρας. Φυσικά η απαγορευση δεν ισχυει και δεν αποδεικνειεται καθως εμπιπτει έμπρακτα διαχρονικά μέσα στην βουλή του Υψίστου. Επιπλέον υπάρχουν πολλές έμπρακτες αυτοαναιρέσεις και λανθάνουσες χρονικές πληροφορίες στους ίδιους Πατέρες που διακηρύτουν εναντίον της γνώσης της ημέρας.
Αυτα τα δεδομένα συνοπτικά και συγχωνευτικά, κατα το μεσο ορο και την συμφωνια πατερων σαν κριτηριο, δημιουργουν ενα τεκμηριωμένο αποτελεσμα που απέχουν νοητικά ετη φωτός απο οποιαδήποτε σαφήνεια. Ειναι βέβαιο οτι εαν ηταν όντως σαφές και απαγορευμένο διαχρονικα κατι τετοιο, ο Θεος ευκολότατα είχε τον τρόπο να το καταστησει αδιαμφησβήτητο και έμπρακτα , ρητά και περισπουδαγμενα δια των Αγίων του.
4. Υπάρχει προ ενανθρωπησεως του Λογου, μια σαφής αναφορά διαχωρισμου της τελευταιας εσχατολογικης γενιας επι της γής, οπου θα ζησει την προετοιμασια αλλά και τα δραματικα κυριολεκτικα γεγονοτα του αντιχριστου και της Αποκάλυψης. Παρατειρειται μια δυσκολια κατανοησης της σκοπιμης, δεδηλωμενης και δικαιωματικης αλλαγης στασης επι των χρονικών αποκαλυψεων, απο την πλευρα του Δημιουργου, ως προς την γενια που θα του προσφερει τους μεγιστους των μαρτυρων και αθλητων. Αυτο σε συνδιασμο με τα χρονικα διαστηματα στην Αποκαλυψη, οπου εμπρακτα θα αποκαλυφτει ο ακριβης χρονος περιπου 3 ετη απο το τελος, ακυρωνει οποιαδήποτε σκέψη περι σαφηνειας ή γενικής και απαραβάτου απαγορευσης. Επιπλεον αλλη λανθανουσα πληροφορια περι νυκτος (Λουκ. 17:34 ) στην ελλαδικη χρονικη ζωνη τουλαχιστον, περιοριζει ακομη περισσοτερο τις υποψηφιες ωρες εκεινης της ημέρας. Δεν θα επρεπε να υπήρχε κανενας περιορισμος και κανενα συγκεκριμενο χρονικο διαστημα με ακριβεια ημέρας, εαν υπηρχε η θεικη προθεση πραγματικης, απαραβατου και συνεχους αποκρυψης απο οποιονδηποτε ανθρωπο επι της γης και διαπαντος.
5. Σταδιακες ορθοδοξες αποκαλυψεις συγκεκριμενοποίησης, μεσω ανακηρυγμενων αγίων στο διαβα των αιώνων, αδυνατιζουν ακομη περισσοτερο την οποιαδηποτε δηθεν “σαφήνεια” περι αγνωσίας και την κανουν να φαινεται μια αφελεστατη ερμηνεια της γραφης η οποια δημιουργει μειζονα και πολλαπλα θεολογικα προβληματα.
6. Ενας σχετικα προσφατος και υπερλογιος Αγιος, ο Νικοδημος ο αγιορειτης απο την Ναξο, που θεωρειται δεινος μελετητης και εκφραστης της πατερικης θεολογιας, επιβεβαιωνει την διαχρονικα πανορθοδοξη αντιληψη περι γνωσης και αγιοπνευματικης αποκαλυψης της ημερας και της ωρας και του μηνα.
Παραλληλα, το διεθνες συγχρονο και ευρυτερο ορθοδοξο αισθητηριο, που με βαση τα παρατηρουμενα σημεια των καιρων, εναρμονιζεται στο γενικο χρονολογικο πλαισιο που προκυπτει απο την μελετη των διαχρονικων στοιχειων. Καμια σαφηνεια δεν διαφαινεται περι αδυνατου η απαγορευσης αυτης της πανορθοδοξης διαχρονικης αποκαλυψης του Αγιου Πνευματος στο εκκλησιασιαστικο πληρωμα. Επιβεβαιωνεται οτι οι κυριολεκτικες αποδοσεις σε ορισμενα σημεια της γραφης και η ερμηνευτικη απολυτοτητα ειναι κακοι ερμηνευτικοι οδηγοι.
7. Η ελλειμματική χριστιανικη γνωση της συνολικης ορθοδοξιας οπως εκφραστηκε απο τους Αποστολους και η παραδοχη απο τους ιδιους περι ύπαρξης προσθετης γνωσης, λογων και πραξεων του Κυριου μας, αλλα και η εμπρακτη δομικη αντιληψη της ορθοδοξιας οτι η Αγια Γραφη ειναι η εισαγωγη στην πιστη και οχι η τελειωση της, δημιουργει περαιτερω κωλυμα στο να δεχτει καποιος αμεροληπτος παρατηρητης την εκδοχη της “απολυτης διαχρονικης και σαφης απαγορευσης”.
8. Η ιδια η Αγια γραφη, σε αλλα σημεια κανει σαφη διαχωρισμό στους αυθεντικους πιστους του Χριστου, απο τον περισσοτερο απιστο και αδιαφορο και πλανεμενο κοσμο, οπου οντως η συγκλονιστικη ημερα θα ερθει για τους πολλους ως κλεπτης. Αυτος ο διαχωρισμος δεν θα χρειαζοταν να γινει εαν ισχυε για ολους η απαγορευση της γνωσης. Επιπλεον σαφη εδαφια που καταδειχνουν την υψηλη θεολογια της ενωσης της ανθρωπινης φυσης με την θεικη μεσα στην κεκαθαρμενη ανθρωπινη ψυχη, μαζι με τις αναλογες Αγιοπατερικες εξηγησεις, δειχνουν το δυναμενο της πληρους και ανωτερης γνωσης και χαρισματικων αποκαλυψεων που εχουν κατα κανονα οι πετυχημενοι κατα κανονα της πνευματικης ζωης. Ο διαχωρισμος της γνωσης ειναι σαφης, και οτι “απαγορευεται” για τους πολλους δεν ισχυει για συγκεκριμενες περιπτωσεις. Αυτο αλλωστε ειναι και συστατικο της εκκλησιαστικης ποιμαντικης και οικονομιας της Εκκλησιας. Η απολυτοτητα περι απαγορευσης ειναι ξενη απο την παραπάνω ορθοδοξη θεολογια. Επιπλεον επιχειρηματα περι μη ξεκαθαρης αποτυπωσης ημερομηνίας στην Γραφη, ειναι αφελεστατα αφου αγνοειται τοσο οι λογοι Πατερων για τα μυστικα των γραφων, που δειχνουν θεική σκοπιμοτητα αποκρυψης πληροφοριων και αποκαλυψης αναλογης του ζηλου και χαρισματων των μελετητων. Είναι χαρακτηριστικό οτι υπάρχουν περιπτωσεις Αγιων που εξαγουν λανθανουσα χρονικη γνωση με συνδιασμους στοιχειων απο την γραφη. Ειναι ομως φοβερα καταλυτικο το γεγονος οτι υπαρχουν τετοια χρονικά συστατικά στην Πατρολογία, ωστε ενα πραγματικα τεραστιο πλήθος ημερομηνιων για την Β παρουσία ήδη φιλτραρεται απο αιώνων, αφήνοντας μονο ενα πολυ μικρό δειγμα για το ποτε έχει ειπωθει δια του Αγιου Πνευματος οτι μπορει να συμβει η Β' παρουσία.
9. Υπάρχουν καταγεγραμενες εμπρακτες ιδιαιτερες περιπτωσεις αγίων ανθρωπων οπου προγνωριζαν δια του Αγιου Πνευματος την κοιμηση τους, κατ εξαιρεση με τον κανονα.
Αυτο δειχνει μια ελαστικοτητα ως και προς την προσωπικη Β' παρουσια οσων δεν αξιωθουν σε χοική υποστατικη κατασταση της συμπαντικώς απαστραπτουσας. Με την ιδια συλογιστική , δεν ειναι αδυνατον μια μικρη μεριδα ανθρωπων σε σχεση με τον παγκοσμιο πληθυσμο να ξερει, μαθει αργα η γρηγορα και πιστευει την ακριβεια του χρονου της αιωνιας
καταστασης.
10. Η διαστρεβλωμενη εντύπωση οτι οι πρώτοι Απόστολοι και μαθητές του Κυριου ειναι διαχρονικά και έμπρακτα μόνιμα στην ανώτερη βαθμίδα γνωσης και αποκαλυψεων. Αν και ειναι σαφως σημεια αναφορας υπερτατου αξιωματος, δεν σημαινει οτι δεν υπάρχει ο ορος ισαποστολος και οτι δεν υπηρξαν και υπαρχουν χαρισματα και γνωσεις διαφορετικες απο αυτα που εδοθησαν τοτε στους αποστολους κατα την επιγεια διαδρομή τους. Δεν μπορει ορθοδοξα να γινει δεκτο το επιχειρημα οτι εαν δεν γνωρισαν οι Αποστολοι επι της γης, δεν μπορει να ξερει κανεις και ισχυει αναιξερετως για τους παντες διαχρονικα. Διαφορετικά θα πρεπει να δεχτουμε τα αιρετικα επιχειρηματα περι της Αγιας Γραφης. Γνωριζουμε εμπρακτα ομως οτι η Αγια Γραφή δεν εμπεριέχει ολη την ορθοδοξη γνωση σε πληρη αναπτυξη.
11. Η εντυπωση οτι το Αγιο Πνευμα δεν εξελισει το ποίμνιο μεσα στους αιώνες και μενει σταθερο σε μη δογματικα σημεια, απαγορευοντας καθε παιρετερω εμβανθυνση και αποκαλυψη στην ορθοδοξη παρακαταθηκη. Μερικοι άλλωστε εμπρακτα θεωρουν τους επισκοπους ως απαραιτητα προτωπορους στην αγιοτητα , και απαραιτητους εγκριτους της χαρισματικης ιδιοτητος ενος ζωντος μελους της ορθοδοξης κοινοτητος. Η συνεπεια αυτης της αλογιστης επισκοπικοκεντρικοτητος που παρατηρειται στην ζωη της εκκλησιας, δημιουργει την αντιμετωπιση του καθε διπλανου μας αγωνιστη ορθοδοξου αδερφου σαν ενος μονιμα αμετανοητου αμαρτωλου και οχι εν δυναμει αγιου, φτανοντας ετσι μεχρι και στην βλασφημεια του Α.Πνευματος. Ενα επιπλεον χαακτηριστικο πολλων αρνητων της συντομου επερχομενης συντελειας, ειναι η μη συνειδητοποιηση του δυσωνυμου αριθμου που σαν σημαια κατατεθέν αυξανει την απρουσια του και τους οπαδους του εκθετικα τις τελευταιες δεκαετιες. Χαρακτηριστικο πολλων τετοιων αρνητων βεβαια ειναι και η μεγιστη διαστρευλωση λογων γεροντων και ψευτοπροφητειων και η υιοθετηση της σιωνιστικου τυπου θεωριας περι δηθεν ορθοδοξης παγκοσμιας αναλαμπης.
12. Υπάρχει αφανταστη ρηχοτητα των επιχειρηματων της 'σαφης' απαγορευσης, των αστηρικτων κατηγοριων περι αιρετισμου και ψεματος, καθως και αθλιοτητα της συμπεριφορας με μοχλο την αφ' υψηλου κριτικη της αντιθετης αποψης. Με βασικο χαρακτηριστικο την έλλειψη εμπεριστατωμενης και άξιας ποιμαντικης απαντησης και συμπεριφορας, μαζι με την προσπαθεια ανειλικρινους παρουσιασης του θεματος ως δογματικου και δηθεν απο αιωννων προαποφασισμενο, το δηθεν αδυνατον της γνωσης της Β' παρουσιας απο ανθρωπους χανει και αλλο εδαφος. Η παντελως αστηρικτη προσπαθεια του συσχετισμου της αντιθετης άποψης, με αρρωστημενες χιλιαστικες και αιρετικες αντιληψεις και θεωρίες, παραβλεπωντας παρωπιδιασμενα και με χαρακτηριστικη ευκολια οποιαδήποτε ορθοδοξη βαση των επιχειρηματων και προτερης βιωτης, δημιουργει πραγματικα τεραστια ερωτηματικα για τον βαθμο συνμπορευσης με την κοσμικη εξουσια και το φρονημα να γινωμαστε αρεστοι σε ανθρωπους. Παιρετερω ενισχυση της υποψιας φασιστικης επιβολης, ερχεται απο το γεγονος ενος ατυπου εκκλησιαστικου διωγμου συγκεκριμενης περιπτωσης μοναχου, οπου βασιστηκε σε αποδεδειγμένα δημοσια ψεματα.
amnos- Αριθμός μηνυμάτων : 1146
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2013
Απ: Επιτρέπεται να δίνουμε ημερομηνίες τέλους?
xristoforos έγραψε:EXΩ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΤΗ ΛΕΞΗ ΘΕΩΡΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΓΙΩΤΑ
ΚΟΙΤΑΧΤΕ ΜΕ ΠΟΣΗ ΣΟΦΙΑ ΤΑ ΕΠΛΑΣΕ ΟΛΑ Ο ΘΕΟΣ
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ 8οΥ ΑΙΩΝΑ!!!!
ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΒΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΟΓΔΟΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...ΣΩΣΤΑ?
Η 7η ΜΕΡΑ ΕΧΕΙ 24 ΩΡΕΣ....Η 8η ΜΕΡΑ ΕΧΕΙ 24 ΩΡΕΣ ΚΙ ΑΥΤΗ
Η 7η ΚΑΙ Η 8η ΜΕΡΑ ΜΑΖΙ ΕΧΟΥΝ 48 ΩΡΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΟΥ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ 8η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟΥ 2018 ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΧΕΤΕ
ΣΚΕΦΤΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ 12.00 Μ.Μ. Ή ΑΛΛΙΩΣ 00.00 ΜΗΔΕΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΑ-ΚΑΙΝΗ ΚΤΙΣΗ
Ή ΑΛΛΙΩΣ 24.00 (ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΖΟΥΜΕ Κ ΕΤΣΙ ΣΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ) ....
ΑΥΤΟ ΤΟ 24.00 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ 48.00 ????????? ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΗ ΤΟΥ 48ΩΡΟΥ 7η & 8ης ημερασ?
48ωρες των δυο ημερων / 2 (24ωρα-μερες) = 24 ωρες = 24.00 !!!!!!!!!!
ΜΕΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟΝ ΕΒΔ-ΟΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΙΛΙΕΤΙΑ !!!!
7.500 >>> ΜΠΑΜ !!!!
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ 7ΠΡΟΣ8...ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ 7ης ΚΑΙ 8ης ΜΕΡΑΣ
ΔΥΟ ΜΕΣΕΣ!!! ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΙΛΙΕΤΙΑ ..ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ
ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ...ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΕ ΟΛΟΙ
ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΑ...ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΗΝ 7η ΚΑΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ 8η ΑΠΡΙΛΗ ΤΟΥ 2018
ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΑ...ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟ 201--7 ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ 201---8
ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ.....
ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΟΔΟΙ ΕΙΝΑΙ 7?
amnos- Αριθμός μηνυμάτων : 1146
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2013
Απ: Επιτρέπεται να δίνουμε ημερομηνίες τέλους?
jm_ac_2018 έγραψε:AΓΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΣΥΡΟΥ
Εἰς τὴν Παρουσίαν τοῦ Κυρίου, καὶ περὶ συντελείας,
καὶ εἰς τὴν παρουσίαν τοῦ Ἀντιχρίστου
Ἕτοιμοι λοιπόν γίνεσθε καθώς πιστοὶ οἰκέται, μὴ δεχόμενοι ἄλλον· ἐπειδὴ ὁ κλέπτης, καὶ ἀλάστωρ, καὶ ἄσπλαγχνος μέλλει νὰ ἔλθῃ πρῶτος εἰς ὡρισμένους καιρούς, θέλων νὰ κλέψῃ, νὰ θύσῃ, καὶ νὰ ἀπολέσῃ τὴν ἐκλεκτὴν ποίμνην τοῦ ἀληθινοῦ ποιμένος Χριστοῦ, καὶ ἐπὶ τούτω ἀναλαμβάνει σχῆμα τοῦ ἀληθινοῦ ποιμένος
-->και απο εδω προκύπτει οτι θα υπάρχει ΓΝΩΣΗ για τον ΕΡΧΟΜΟ του Αντιχρίστου αφου το "ωρισμένους καιρούς" τα λέει ολα..
Επίσης απο το ιδιο χωρίο βλέπουμε οτι θα ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ "ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ" ΝΑ ΟΜΟΙΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ αφου οπως μας λέει ο Αγιος "αναλαμβάνει σχημα αληθινού ποιμένος"
amnos- Αριθμός μηνυμάτων : 1146
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2013
Απ: Επιτρέπεται να δίνουμε ημερομηνίες τέλους?
vas019 έγραψε:Εδω εχουμε ακομα μια αντιθετη αποψη, που δυστυχως διακατεχει το ευρυ σωμα της εκκλησιας, αυτη την φορα απο την αγαπημενη μαχητικη εφημεριδα Ο.Τ..
""Τὸ ἴδιο καὶ κάποιοι Ὀρθόδοξοι Ἱερωμένοι καὶ Θεολόγοι (τῆς Ἑλλάδος καὶ τῆς Ρωσίας), οἱ ὁποῖοι (ἀμετανόητοι) ἐπαναπροσδιορίζουν τὴν ἡμερομηνίαν τῆς καταστροφῆς διὰ μερικὰ ἔτη ἀργότερον. Ὁ «Ο.Τ.» καλεῖ τὸν πιστὸν λαὸν νὰ μὴ πιστεύη ὅλους αὐτούς, οἱ ὁποῖοι πλουτίζουν ἐκδίδοντες βιβλία διὰ τὴν καταστροφὴν – συντέλειαν τοῦ κόσμου. Τὴν βούλησιν τοῦ Θεοῦ οὐδεὶς δύναται νὰ ἑρμηνεύση. Αὐτὸ τὸ ὁποῖον ὀφείλομεν νὰ κάμνωμεν εἶναι νὰ ζῶμεν κατὰ τὸ πρότυπον τοῦ Χριστοῦ καὶ τῶν Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας μας καὶ νὰ εἴμεθα πάντοτε προετοιμασμένοι διὰ τὴν ἐπιστροφὴν εἰςτὴν Οὐράνιον Πατρίδα."
Ο.Τ, 7 Δεκ. 2012, σελ.1
Φυσικα θεωρω οτι κραταει την μεση αποψη της επιφυλαξης, αφου δημοσιευει αρθρα για αποκαλυπτικους καιρους και σημεια..
Η ελλειψη αναλυσης στα σημεια ειναι πρωτοφανης..
Εκφρασεις οπως ...
η βουληση του θεου δεν μπορει να ερμηνευτει ...θεωρειται επιχειρημα ..
Μα τοτε οι αθεοι το λενε αυτο...τι νηστευετε, η βουληση του θεου δεν ειναι αυτο που λενε μερικοι καλογεροι αλλων αιωνων ...
Αλοιμονο εαν δεν μπορουσαμε να ερμηνευσουμε την βουληση του θεου σε οτι αφορα την σωτηρια μας..
Ενω σε πολλα εχουν βαθια γνωση, μιλουν εκτος γνωσης πραγματικα στα σχετικα..
amnos- Αριθμός μηνυμάτων : 1146
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2013
Απ: Επιτρέπεται να δίνουμε ημερομηνίες τέλους?
jm_ac_2018 έγραψε:Ευαγγελιο Ματθαιου
24.42 γρηγορεῖτε οὖν, ὅτι οὐκ οἴδατε ποίᾳ ὥρᾳ ὁ Κύριος ὑμῶν ἔρχεται.
24.43 Ἐκεῖνο δὲ γινώσκετε ὅτι εἰ ᾔδει ὁ οἰκοδεσπότης ποίᾳ φυλακῇ ὁ κλέπτης ἔρχεται, ἐγρηγόρησεν ἂν καὶ οὐκ ἂν εἴασε διορυγῆναι τὴν οἰκίαν αὐτοῦ.
24.44 διὰ τοῦτο καὶ ὑμεῖς γίνεσθε ἕτοιμοι, ὅτι ᾗ ὥρᾳ οὐ δοκεῖτε ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἔρχεται."
εδω μας λέει ο Κυριος μας ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ γιατι δεν ξέρουμε ποια ωρα, ποτε δηλαδή θα έρθει για 2η φορα στον στιχο 42,αλλα αμέσως μετα (στιχος 43) μας αναφέρει οτι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ οτι ο οικοδεσπότης (καθε Χριστιανός) ΕΑΝ ΗΞΕΡΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΚΛΕΠΤΗΣ (αντίχριστος) θα ηταν σε ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ωστε να μην τον πιάσει στον ΥΠΝΟ και τον κλέψει..
Αρα απο εδω συμπεραίνουμε οτι ,
1) η προτροπή του Κυριου μας είναι να ειμαστε ΞΥΠΝΙΟΙ (σε ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ)επειδη δεν ξέρουμε πότε θα έρθει ο Αντίχριστος και κατα προέκταση ο Κυριος για 2η φορά..
2)η προτροπή του Κυριου μας είναι να ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ οτι αυτος που ειναι ΞΥΠΝΙΟΣ (σε ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ) ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ-ΚΛΕΠΤΗ και δεν θα τον αφήσει να του κλέψει την οικία-ψυχη του
ΑΡΑ ΕΔΩ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΚΑΘΑΡΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΣ ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΣΤΑ ΕΣΧΑΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΕΠΤΗ-ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ....
amnos- Αριθμός μηνυμάτων : 1146
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2013
Απ: Επιτρέπεται να δίνουμε ημερομηνίες τέλους?
jm_ac_2018 έγραψε:ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΥΛΟΥ Προς Θεσσαλονικεις -- κεφ 5
1 Περὶ δὲ τῶν χρόνων καὶ τῶν καιρῶν, ἀδελφοί, οὐ χρείαν ἔχετε ὑμῖν γράφεσθαι·
2 αὐτοὶ γὰρ ἀκριβῶς οἴδατε ὅτι ἡ ἡμέρα Κυρίου ὡς κλέπτης ἐν νυκτὶ οὕτως ἔρχεται.
3 ὅταν λέγωσιν, εἰρήνη καὶ ἀσφάλεια, τότε αἰφνίδιος αὐτοῖς ἐφίσταται ὄλεθρος, ὥσπερ ἡ ὠδὶν τῇ ἐν γαστρὶ ἐχούσῃ, καὶ οὐ μὴ ἐκφύγωσιν.
4 ὑμεῖς δέ, ἀδελφοί, οὐκ ἐστὲ ἐν σκότει, ἵνα ἡ ἡμέρα ὑμᾶς ὡς κλέπτης καταλάβῃ·
5 πάντες ὑμεῖς υἱοὶ φωτός ἐστε καὶ υἱοὶ ἡμέρας. οὐκ ἐσμὲν νυκτὸς οὐδὲ σκότους.
6 ἄρα οὖν μὴ καθεύδωμεν ὡς καὶ οἱ λοιποί, ἀλλὰ γρηγορῶμεν καὶ νήφωμεν.
7 οἱ γὰρ καθεύδοντες νυκτὸς καθεύδουσι, καὶ οἱ μεθυσκόμενοι νυκτὸς μεθύουσιν·
8 ἡμεῖς δὲ ἡμέρας ὄντες νήφωμεν, ἐνδυσάμενοι θώρακα πίστεως καὶ ἀγάπης καὶ περικεφαλαίαν ἐλπίδα σωτηρίας·
9 ὅτι οὐκ ἔθετο ἡμᾶς ὁ Θεὸς εἰς ὀργὴν, ἀλλ' εἰς περιποίησιν σωτηρίας διὰ τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ
--->μας λέει εδω ο Αποστολος Παυλος οτι οι ΕΝ ΕΓΡΗΓΟΡΣΕΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ είναι ΥΙΟΙ ΗΜΕΡΑΣ και οτι ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ το οτι θα έρθει ο ΚΥΡΙΟΣ ως "κλέπτης εν νυκτι"...το ξεκαθαρίζει απόλυτα οταν μας λέει "ουν μη καθεύδωμεν ως και οι λοιποί" οπου και διαχωρίζει τους προαναφερόμενους αδελφους απο τον υπόλοιπο κόσμο...
ΑΡΑ και απο εδω καταλήγουμε στο οτι ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ και εν ΕΓΡΗΓΟΡΣΕΙ Χριστιανοί των εσχάτων καιρών ΘΑ ΕΝΝΟΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ τον Αντίχριστο και τα ΣΗΜΕΙΑ των καιρών μεσα στην ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΝΥΧΤΑ που θα επικρατεί σε ολόκληρο τον κόσμο...
Επίσης εξηγεί στο πλήρωμα οτι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ασχολούνται με τους χρόνους και τους καιρούς που θα γινει η Β΄ΠΑΡΟΥΣΙΑ (στιχος 1, τελειωνει με ΑΝΩ ΤΕΛΕΙΑ) επειδή ο ΚΥΡΙΟΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΑΝ ΤΟ ΚΛΕΠΤΗ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΝΥΚΤΑ(στιχος 2, τελειώνει με ΤΕΛΕΙΑ), οπότε αν υπήρχε κατι γραμμένο ΤΟΤΕ θα ακύρωνε το ΞΑΦΝΙΚΟ της Β΄ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ για τον πολυ κοσμο....
vas019 έγραψε:καλες παρατηρησεις
Έχει επεξεργασθεί από τον/την amnos στις Δευ Απρ 15, 2013 11:20 am, 1 φορά
amnos- Αριθμός μηνυμάτων : 1146
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2013
Απ: Επιτρέπεται να δίνουμε ημερομηνίες τέλους?
jm_ac_2018 έγραψε:Β' θεσ. 2:6 καὶ νῦν τὸ κατέχον οἴδατε, εἰς τὸ ἀποκαλυφθῆναι αὐτὸν ἐν τῷ ἑαυτοῦ καιρῷ
Kαι απο εδω βλέπουμε οτι η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ολων των σχετικων σημείων στους Καθορισμένους απο τον ΘΕΟ πιστους δούλους του, θα γίνει σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΑΙΡΟ...Το χωρίο αυτο έρχεται να ΕΞΗΓΗΣΕΙ τι ΚΡΥΒΕΤΑΙ πισω απο το γνωστο "ουδεις γνωρίζει"....
Ετσι η ερμηνεία του χωρίου αυτου μπορεί να είναι "Το Άγιο Πνεύμα δια μέσου των πιστών θα τον αποκαλύψη στον καιρό του"..
amnos- Αριθμός μηνυμάτων : 1146
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2013
Απ: Επιτρέπεται να δίνουμε ημερομηνίες τέλους?
vas019 έγραψε:Σεβαστέ πατέρα ...και αγαπητές αδερφές και αδερφοί εν Κυρίω.
Σε συνέχεια της χτεσινής ομιλίας και γρήγορης συνομιλίας μας στον Ι.Ναο Αγ.Τριάδος Βύρωνος, για τις ψευτοπροφητείες που προκαλούν φόβο στον κόσμο περί του τέλους, σας αποστέλλω τα παρακάτω έγγραφα, τα οποία αποτυπώνουν μια θέση που ασπάζομαι περί του επερχόμενου σύντομου τέλους, όπου πέρα από το όποιο προσωπικό αισθητήριο με εσωτερική και εξωτερική πληροφορία, είμαι κυρίως βασιζόμενος και σε λόγους σύγχρονων Αγίων και γερόντων μαζί με το συνολικό προφητικό πλαίσιο. Επίσης αποτυπώνουν και την θέση του μη απαγορευτικού και αδύνατου της γνώσης ακόμα και της Ημερομηνίας, λίγο πριν το τέλος, το οποίο είναι βέβαια θεολογούμενο θέμα.
Με αφορμή άρθρο ιερέως στον Ορθόδοξο Τύπο, τα έγγραφα αυτά των οποίων μια αναβαθμισμένη έκδοση λαμβάνετε στα συνοδευτικά, έχουν πρόσφατα αποσταλεί σε επιλεγμένες Μητροπόλεις, συλλόγους, θεολόγους κτλ. προς ενημέρωση , προβληματισμό και σωστή στάση στην μέση οδό.
Υπάρχει βέβαια ακόμη πολύ σχετική πληροφορία που πιστοποιηθεί όλα τα παραπάνω, η οποία ακόμα δεν έχει ευρέως δημοσιοποιηθεί. Παρόλα αυτά νομίζω ότι τα παρώντα είναι αρκετά για να μεταδώσουν το βασικό μήνυμα. Βρείτε συνημμένα μια κριτική και επερωτήσεις σε άρθρο του Ο.Τ, αλλά κυρίως βρείτε τα συνοδευτικά έγγραφα με τους λόγους Αγίων. Επίσης στο τέλος του email αντιγράφω τα συνοδευτικά μηνύματα όπως απεστάλησαν.Θα χρειαστείται εγκατεστημενo επεξεργαστη κειμένου για να τυπώσετε αυτό με τους 2 προφήτες εάν χρειαστεί, ενώ σας το αποστέλω ξανά και με την μορφή PDF, μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα, οπου θα χρειαστείτε λογισμικό απο εδώ εάν δεν το έχετε ήδη.
http://get.adobe.com/reader/
Επειδή γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια από τις σκοτεινές δυνάμεις οι οποίες αποκτούν πρόσβαση σε ορισμένους επιρρεπείς εκκλησιαστικούς κύκλους κάθε βαθμίδας, να σκεπάσουν την αλήθεια, η οποία πάντοτε προηγείται της πλειοψηφίας στην ορθοδοξία, χρειάζεται προσοχή από όλους. Η αποστασία και η προδοσία σε πολλούς τομείς προχωρά και κάποτε θα επέλθει η ρήξη για την πίστη την Αγία, η οποία είναι πάνω από πρόσωπα και θεσμούς.
Επειδή 24 μόλις ώρες πριν, γνωστοποιήθηκαν τα έγγραφα αυτά στον χτεσινό ομιλητή ιερέα, θεώρησα ότι δεν είχε χρόνο να τα μελετήσει. Επίσης αναγνώρισα ότι η αντίληψη αυτή είναι η επικρατούσα σημερινή και συνεπώς χρειάζεται χρόνος για να κατανοηθεί η άλλη θέση. Πολλά είναι τα προβλήματα που δημιουργεί η επιφανειακή ερμηνεία των " Ουδείς" μαζί με τα αυθαίρετα ποτέ.
Σεβάστηκα πάνω από όλα όμως την παρουσία του π. Νικόδημου που τον παρακολουθώ για την ευλάβεια του και την ιερατική πνευματική του πορεία, η οποία λάμπει με αποτελέσματα στο ποίμνιο του.
Διαφορετικά όπως θα διαπιστώσετε από το έγγραφο με τις τουλάχιστον 33 ερωτήσεις, θα υπήρχε μεγάλο και χρονοβόρο “στρίμωγμα” με αδυναμία έγκυρων απαντήσεων, τόσο από την Αγία Γραφή όσο και από τις Ιερές Γραφές των Πατέρων. Την επόμενη φορά όμως, εν ονόματι της αληθείας δεν θα είμαι τόσο υποχωρητικός, εάν κάποιος συνεχίσει να προσβάλει τις ενέργειες και λόγους των ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΩΝ αγίων μας όσο και την συνάφεια της Αγίας Γραφής, με προτεσταντικού τύπου ερμηνείες. Η Γραφή δεν έχει άχρηστα μέρη και πρέπει όλα να ταιριάξουν και εξηγηθούν. Όμως επειδή η πλήρη σωστή συνδυαστική ερμηνεία με λόγια της Γραφής και των Πατέρων δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί, υπάρχει και άλλο ελαφρυντικό.
Το επιχειρούμενο ψευδο-δόγμα που διαμορφώνεται, περί της μονίμου και αδυνάτου γνώσης της ημερομηνίας, είναι παντελώς ανιστόρητο σε σχέση με τις προσπάθειες παλιών Αγίων, τον προφήτη Δανιήλ που ξεχώρισε την τελευταία γενιά, τον Ιερο Χρυσόστομο που πιστοποιεί ότι τα νούμερα του Δανιήλ αναφέρονται ερμηνευτικά και στην συντέλεια, την Αποκάλυψη που ορίζει σαφή χρονικό διαστημα αποκάλυψης της ημερομηνίας του τέλους ύστερα από συγκεκριμένο γεγονός, τα χρονολογικά στοιχειά των Αγίων που περιορίζουν τις διαθέσιμες πιθανές ημερομηνίες σε τεράστιο βαθμό και άλλα..
Με εξηγήσεις του δημοτικού όπως το "δεν γράφει η Γραφή ημερομηνία" , μήπως θα έπρεπε να αναμετρηθούμε με τους προτεστάντες και το επιχείρημα τους "μόνο η Γραφή";
Αφήστε που υπάρχουν κρυφά μέσα και πρόκληση να βρεθούν, μαζί με την δηλωμένη σκοπιμότητα απόκρυψης από τους πολλούς και για τον πολύ καιρό.
Αν σας πω την δεύτερη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα του έτους που θα κυβερνούν 3 κόμματα μπορεί να πει κάνεις ότι δεν έδωσα ημερομηνία; Κανονικά όχι ...
Η άποψη του ομιλητή Ιερέως με κοινότυπες εκφράσεις "μόνο ο Θεός γνωρίζει το μέλλον" είναι αθεολόγητες σε σχέση με την ορθοδοξία. Άλλο οι κοσμικές ψευτοπροφητείες και άλλο οι προφητείες και ερμηνείες βαπτισμένων ορθόδοξων χριστιανών και ειδικά Αγίων. Αν δεν γίνει πλήρως κατανοητό ότι ο παντογνώστης Θεός κατοικεί στις καρδιές μας και αποκαλύπτει ότι είναι συμφέρον για την ψυχή μας, τότε καταρρίπτουμε την βασική θεολογία μας. Η σύνδεση του Ιδιαίτερου τέλους με το κοινό όλων είναι γνωστή σε όλους και στους Αγίους. Ενώ ο κανόνας είναι το άγνωστο του ιδιαιτέρου προσωπικού τέλους, υπάρχουν εξαιρέσεις. Αλοίμονο εάν ερμηνεύουμε την Γραφή με το γραμμα του νόμου. Η αγία Γραφή ερμηνεύεται σε νοηματική συνάφεια με άλλα χωρία , τα οποία δεν έχουν γίνει τόσο συνειδητά κατανοητά.
Α' Ιωάν. 3:22 καὶ ὃ ἐὰν αἰτῶμεν λαμβάνομεν παρ' αὐτοῦ
Εφεσ. 3:19 ἵνα πληρωθῆτε εἰς πᾶν τὸ πλήρωμα τοῦ Θεοῦ.
Εφεσ. 3:20 Τῷ δὲ δυναμένῳ ὑπὲρ πάντα ποιῆσαι ὑπερεκπερισσοῦ ὧν αἰτούμεθα ἢ νοοῦμεν, κατὰ τὴν δύναμιν τὴν ἐνεργουμένην ἐν ἡμῖν,
Εκφράσεις όπως Χριστοκεντρικός νους κτλ με πλήρη εφαρμογή στους Αγίους μας, σημαίνουν ότι η γνώση δίνεται σταδιακά. Το ίδιο και οι προφητείες στην διάρκεια των χριστιανικών αιώνων που επιβεβαιώνουν την Παλιά Διαθήκη ότι έτσι θα συμβαίνει.
Τα πολλά όμως τεκμήρια προς προβληματισμό θα τα βρείτε στα έγγραφα που επισυνάπτονται.
Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρων σας, ο Θεός με εμάς τους ορθοδόξους όλους πάντοτε.
Μετά ιδιαιτέρας τιμής και εγκαρδίως, ασπάζομαι την δεξιά σας,
-----------------------------
ΑΥΤΟ ΑΠΕΣΤΑΛΗ ΕΠΙΠΡΟΘΕΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΧΕΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ..
amnos- Αριθμός μηνυμάτων : 1146
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2013
Απ: Επιτρέπεται να δίνουμε ημερομηνίες τέλους?
jm_ac_2018 έγραψε:Κυριακὴν ἡμέραν ἔγινεν ὁ Εὐαγγελισμὸς τῆς Δεσποίνης ἡμῶν Θεοτόκου καὶ Ἀειπαρθένου Μαρίας. Κυριακὴν ἡμέραν μέλλει ὁ Κύριος νὰ ἀναστήση ὅλον τὸν κόσμον
Μᾶς φανερώνει ἡ θεία Γραφή, τὸ ἅγιον καὶ ἱερὸν Εὐαγγέλιον, πὼς εἰς ὄγδοον αἰῶνα θὰ γίνῃ τὸ τέλος τοῦ κόσμου καὶ μέλλει νὰ χαλάση τοῦτος ὁ κόσμος.
Ἅγιος Κοσμᾶς Αἰτωλός - Διδαχαί
(Δ' Τὸ Μεγαλεῖον τῆς Κυριακῆς Ἡμέρας & Ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς Προφητεύει)
http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/tributes/patrokosmas/didaxai.htm#04
-->Και ο Αγιος Κοσμας ο Αιτωλός μας αναφέρει ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ την ημέρα ΚΥΡΙΑΚΗ ως ημέρα Β'Παρουσίας....Αλήθεια εξακολουθούν κάποιοι να πιστεύουν οτι "ουδείς γνωρίζει" περι της ημέρας/ωρας που θα γίνει η Β΄Παρουσία του Κυριου μας???
amnos- Αριθμός μηνυμάτων : 1146
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2013
Απ: Επιτρέπεται να δίνουμε ημερομηνίες τέλους?
xristoforos έγραψε:Ο Θεος εχει κλειδια για το σπιτι!
εμεις βρισκομαστε μεσα στο σπιτι
ΚΙ ΟΜΩΣ!!!!!! ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ!!!!
ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΧΙΛΙΕΤΙΑ,ΑΙΩΝΑ,ΧΡΟΝΟ,ΜΗΝΑ,ΗΜΕΡΑ,ΩΡΑ (ΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ 6 ΑΥΤΑ ΕΔΩΣΕ) ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ!!!!!!!
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΑΝ....ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΨΑΝ Ή ΔΕΝ ΕΨΑΞΑΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΡΩΤΩΝΤΑΣ ΑΛΛΟΥΣ..Ή ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ..ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ...ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΕΥΕΡΓΕΣΙΑ ΤΟΥ....ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΑΦΗΝΑΝΕ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΘΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ!!!!.....ΑΥΤΟΙ ΜΟΛΙΣ ΓΥΡΙΣΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗ ΩΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ,ΘΑ ΠΙΑΣΤΟΥΝΕ ΣΤΑ ΠΡΑΣΣΑ!!!!
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΤΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ...ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΞΥΠΝΙΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΛΛΩΝ...ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ....ΔΕ ΘΑ ΠΙΑΣΤΟΥΝΕ ΣΤΑ ΠΡΑΣΣΑ
ΒΛΕΠΕΤΕ....ΗΔΗ ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΣΠΗΛΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!!!
ΑΝ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΑΝΕΜΕΝΟΙ ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΝΕΜΕΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΟΣΙΟΣ ΝΕΙΛΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ 1900-1992?
ΠΛΑΝΕΜΕΝΟΣ ΟΜΩΣ Ο ΟΣΙΟΣ ΝΕΙΛΟΣ? ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΤΑΚΗ
ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΤΣΙΠΑΚΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΑΣ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΣΧΕΔΙΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ !!!
ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ Ο-Λ-Α..ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΑΙΩΝΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΖΗΣΗΣ (ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΑΣ Ή ΚΟΛΑΣΜΕΝΗΣ)..ΛΙΑΝ ΣΥΝΤΟΜΩΣ!!! (8-4-2018) !!!
amnos- Αριθμός μηνυμάτων : 1146
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2013
Απ: Επιτρέπεται να δίνουμε ημερομηνίες τέλους?
vas019 έγραψε:Πρωτυπωση
Νεεμ. 8:18 (18:18) καὶ ἀνέγνω ἐν βιβλίῳ νόμου τοῦ θεοῦ ἡμέραν ἐν ἡμέρᾳ ἀπὸ τῆς ἡμέρας τῆς πρώτης ἕως τῆς ἡμέρας τῆς ἐσχάτης καὶ ἐποίησαν ἑορτὴν ἑπτὰ ἡμέρας καὶ τῇ ἡμέρᾳ τῇ ὀγδόῃ ἐξόδιον κατὰ τὸ κρίμα
1. Εξοδιο κατα το κριμα , συνειρμος σε κριση την ογδοη μερα ..
2. Το 8 (Αριθμος ΧΡΙΣΤΟΥ το 18)...
amnos- Αριθμός μηνυμάτων : 1146
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2013
Απ: Επιτρέπεται να δίνουμε ημερομηνίες τέλους?
jm_ac_2018 έγραψε:«οὐδὲν γάρ ἐστι κεκαλυμμένον ὃ οὐκ ἀποκαλυφθήσεται,
καὶ κρυπτὸν ὃ οὐ γνωσθήσεται». (Ματθ. Ι-26)
amnos- Αριθμός μηνυμάτων : 1146
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2013
Απ: Επιτρέπεται να δίνουμε ημερομηνίες τέλους?
Γιώργος έγραψε:Πράγματι,αυτή την διδαχή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού,δεν την είχα προσέξει.....Μιλάει για την Κυριακή και την ανάσταση τότε όλων των ανθρώπων απο Αδαμ και έπειτα.....
amnos- Αριθμός μηνυμάτων : 1146
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2013
Απ: Επιτρέπεται να δίνουμε ημερομηνίες τέλους?
vas019 έγραψε:† Αρχιμ. Κύριλλος:
Πριν λίγες ημέρες άκουσα ότι έφθασαν τα χρόνια του Αντιχρίστου. Είναι αλήθεια; Και αν ναι, πόσο σύντομα;
Το θέμα που αφορά γύρω από το πρόσωπο του Αντιχρίστου έχει τεράστιο εύρος αλλά και μεγάλη επικινδυνότητα αφού πρόκειται για κάτι μελλοντικό , το οποίο έχει προφητευθεί μέσω πολλών συμβόλων, και έτσι ο καθένας είναι εύκολο να πλάσει την δική του ερμηνεία. Αυτή είναι η αιτία που μας κάνει να θέτουμε ως πρώτο και έσχατο λόγο κάθε τέτοιας απαντήσεως την προσοχή και την προσκόλληση προς την θέση της Εκκλησίας (και τούτη δεν την εκφράζει ο κάθε παπάς ή θεολόγος αλλά οι Άγιοι και όσοι ακολουθούν πιστά την Παράδοσή τους).
Κατανοούμε την αγωνία σας όχι τόσο από πνευματικής οπτικής γωνίας αλλά από άποψη «κοσμική». Να είστε βεβαία πως ό,τι αναφέρεται στην Αγία Γραφή και στις προφητείες των Αγίων (και μόνον) θα πραγματοποιηθούν αναμφίβολα. Κατόπιν αυτής της πρότασης πάντοτε έπεται η ερώτηση «πότε;». Και αυτή η αγωνιώδης αναμονή εντείνεται όταν μερικοί δημοσιεύουν πομπώδη και πολυδιαφημισμένα έντυπα και βιβλία όπου θέτουν μάλιστα και συγκεκριμένες ημερομηνίες εκπληρώσεως των προφητευομένων. Αυτοί οι άνθρωποι προφανώς δεν έχουν διαβάσει ούτε επί τροχάδην το Ιερό Ευαγγέλιο. Αυτό το τονίζουμε ιδιαιτέρως διότι απαντά με δύο λέξεις ο ίδιος ο Κύριος στο ερώτημά σας. Στο κατά Μάρκον Ευαγγέλιον ο Χριστός αποκρίνεται στους μαθητές Του, τους οποίους απασχολεί η ίδια απορία με εσάς: «Για την ημέρα εκείνη και για την ώρα κανείς δεν γνωρίζει, ούτε οι Άγγελοι στον ουρανό, ούτε ο Υιός, εκτός από τον Πατέρα. Προσέχετε, μείνετε άγρυπνοι και προσεύχεσθε. Διότι δεν γνωρίζετε πότε είναι ο καιρός» (Μρκ. 13, 32-33). Βέβαια, για να ακριβολογούμε, στο χωρίο αυτό ο Κύριος αναφέρεται στην ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας Του, την οποία όμως συνδέει με την πρότερη έλευση του Αντιχρίστου («βδέλυγμα της ερημώσεως» Μρκ. 13, 14, όπως τον αποκαλεί).
Εκτός τούτου μας διδάσκει και η ιστορία. Υπήρξαν πολλοί αιρετικοί αλλά και Ορθόδοξοι- οι οποίοι έθεσαν συγκεκριμένες ημερομηνίες για την εγκαθίδρυση της βασιλείας του Αντιχρίστου ή για την δεύτερη έλευση του Θεανθρώπου, οι οποίες όλες έπεσαν στο κενό. Και ενεοί ερωτούμε: Αυτοί οι άνθρωποι- που θέτουν ημερομηνίες- και αν ακόμη δεν εμπιστεύονται τα λόγια του Κυρίου μας (φευ! της πλάνης), τουλάχιστον δεν φοβούνται μήπως γίνουν περίγελος όπως τόσοι προηγούμενοι ψευδοπροφήτες;
Για να μην παρεξηγηθούν όμως τα λόγια μας πρέπει να διευκρινίσουμε κάτι ακόμη. Λέγοντας όλα τα παραπάνω δεν υποστηρίζουμε σε καμμία περίπτωση ότι δεν βρισκόμαστε στα χρόνια του Αντιχρίστου ή ότι είμαστε μακριά από αυτά. Και πάλιν θα αρκεσθούμε στους λόγους του Ιησού μας (Μτθ. 24, 3-51 και Μρκ. 13, 4-37). Στα κεφάλαια που σημειώνουμε ο Κύριος μας πληροφορεί πως τα έσχατα χρόνια θα χαρακτηρίζονται από έξαρση της αμαρτίας και της αποστασίας από το θέλημα του Θεού αλλά και από πλήθος αποτρόπαιων καταστροφικών γεγονότων. Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί πως αυτά ήδη τα ζούμε, ούτε όμως, από την άλλη μεριά, μπορεί κάποιος να μας βεβαιώσει πως θα υπάρξουν και χειρότερα αυτών για αρκετά έτη ακόμη ή όχι.
Με όλα όσα είπαμε προσπαθήσαμε να δώσουμε μια συνοπτική απάντηση. Το θέμα είναι πλατύ και πολύπλοκο. Επιτρέψτε μας όμως δύο λόγια ακόμη διότι πρέπει οπωσδήποτε να τοποθετήσουμε την απάντησή μας σε ορθή πνευματική βάση.
Είναι γεγονός πως στις ημέρες μας συναντάς ευκολότερα ανθρώπους να ενδιαφέρονται περισσότερο για τον Αντίχριστο (ποιος θα είναι, πότε θα έρθει, πόσα χρόνια θα κυβερνήσει κλπ.) παρά για τον Χριστό και για το τι ακριβώς ζητά από τον καθένα μας. Διότι αν υποθέσουμε πως ο ερχομός του Αντιχρίστου και η Δευτέρα Παρουσία πραγματοποιηθούν μετά από 20, 30 ή και 100 χρόνια τότε πόσο άμεσα μας ενδιαφέρουν; Αντιθέτως το τέλος μας- ό,τι πιο σίγουρο στη ζωή του ανθρώπου- μπορεί να φτάσει αιφνίδιο και την επομένη στιγμή. Αλήθεια, αναλογιστήκαμε ποτέ πόσο έτοιμοι είμαστε για την συνάντηση με τον Δίκαιο Κριτή; Η ζωή μας είναι σύμφωνη με το θέλημα του Θεού; Ακολουθούμε με ακρίβεια τις εντολές τις Εκκλησίας μας; Αγωνιζόμαστε να καθαρθούμε από τα πάθη και τις αδυναμίες μας ώστε να ενωθούμε με τον Χριστό μας;
Εάν λοιπόν μας απασχολήσουν όλα τα παραπάνω θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ορθά κάθε πρόβλημα και κάθε δυσκολία της ζωής μας. Ακόμη και αυτά τα δύσκολα χρόνια του Αντιχρίστου. Όποιος ουσιαστικά ενωθεί με τον Θεό πληρώνεται όλη του η ύπαρξη από την Θεία Χάρη Του και τότε η δύναμη του διαβόλου και κάθε «παιδιού του» (ακόμη και του Αντιχρίστου) αποδεικνύεται μηδενική!
Κλείνοντας το γράμμα μας συνοψίζουμε στα εξής: Ο Αντίχριστος και η Δευτέρα Παρουσία θα έρθουν οπωσδήποτε. Το πότε όμως το γνωρίζει μόνον ο Θεός (άσχετα αν τα γεγονότα και οι διαστάσεις του κακού μας δείχνουν πως βρισκόμαστε στα χρόνια της Αποκαλύψεως). Από την μεριά μας πρέπει να αγωνιζόμαστε ώστε να πράττουμε το θέλημα του Κυρίου και να προετοιμαζόμαστε κάθε στιγμή για την συνάντηση μαζί Του. Ας έχουμε πίστη ακράδαντη πως Αυτός είναι ο Νικητής και ας δεχόμαστε το κάθε τι στην ζωή μας σαν να το λαμβάνουμε από τα χέρια Του.
Μετ' ευχών
Ο Καθηγούμενος
† Αρχιμ. Κύριλλος
Ιερά Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου Θεσσαλονίκης
www.impantokratoros.gr
ΠΡΟΩΡΙΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ POY ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΣΤΟ
http://www.apocalypsejohn.com/2013/01/xronia-antixristoy.html
και αναλυτικοτερη που ισως ακολουθησει στον αρχιμανδριτη..
------------------------
-Ο σεβαστος αρχιμανδριστης που δημοσιευσε το παραπανω, το οποιο και θα κριθει για μερικη σταση του, ας μας εξηγησει πρωτα πως γνωριζει την απολυτοσυνη της ερμηνειας των χωριων που επικαλειται και γιατι ο Χριστος μας εδωσε συγκεκριμενες ημερες στην αποκαλυψη εαν ειχε σκοπο να το κρατησει διαπαντως και απο ολους αναιξερετως κρυφο. Ας μας εξηγησει ΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ οτι μονο ο Θεος γνωριζει, και οχι οσοι συγκατοικουν μετον Θεο στην ψυχη τους. Γιατι υπαρχουν εξαιρεσεις αγιων ανθρωπων που προγνωριζουν ακριβεστατα ποτε θα ξεψυχισουν; Γνωριζει οτι ειναι προφητευμενο οτι η αποκαλυψη του αντιχριστου και αρα της εποχης του θα γινει απο σωμα ορισμενων πιστων? Γνωριζει οτι Αγιοι εδωσαν χρονολoγικα στοιχεια της Β'Παρουσιας? Ποια ΑΡΑΓΕ Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ? Περιτα μιλησαν οι αγιοι?Ολοι μαζι λαθος? Η γραφη γιατι ξεχωρισε την γενια που θα ξεκκλειδωση αυτη την γνωση?
ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΕΡΜΗΝΕΥΕΤΑΙ Η ΓΡΑΦΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΕΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΑΓΟΥΣ?
Γνωριζει οτι οι συμβουλη του στυλ μην ασχολειστε, αντιβαινει σε προτροπες αγιων αλλα και του ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ? Γνωριζει αραγε τελος για την προφητευεμενη προσδοσια και αποστασια και πνευματικη πτωση μεγαλης μεριδας ταγων της eκκλησιας?
amnos- Αριθμός μηνυμάτων : 1146
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2013
Σελίδα 4 από 4 • 1, 2, 3, 4
Σελίδα 4 από 4
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης